Unitãtile medicale din România se confruntã cu un deficit de cadre medicale. Lipsesc medicii, asistentele, dar si cadrele auxiliare. Nici Spitalul de Urgentã din Petrosani nu face exceptie de la regulã. Sunt specializãri unde existã un deficit de medici.

“Sunt specializãri unde avem deficit de medici. Avem deficit la Urologie unde nu avem medic, dar avem 2-3 rezidenti în pregãtire, la ATI avem medic si avem 2 rezindenti în pregãtire. Singura problemã este cã nu avem certitudinea cã acesti rezidenti vor rãmâne aici”, a declarat Alin Vasilescu, managerul SUP Petrosani. Asistentele medicale emigreazã în tãrile în care salariile sunt de 10 ori mai mari decât în sistemul sanitar din România. Potrivit managerului SUP, în ceea ce priveste situatia asistentelor medicale si a personalului auxiliar, deocamdatã situatia este sub control.

“Situatia e aceeasi si în ceea ce priveste asistentele medicale. Situatia este acceptabilã. Noi în statul de functii 1067 de pozitii avem ocupate 839”, a mai subliniat managerul. Potrivit Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), fãcut public zilele trecute, românii sunt printre europenii cel mai putin sustinuti de sistemul de sãnãtate, un sistem care îi descurajeazã si îi lasã sã se descurce cum pot chiar si pe medici. Ocupãm locul 32 din 35 de tãri studiate. România a obtinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) si Muntenegrului (484).

Monika BACIU