Senatorul Haralambie Vochitoiu vine cu o veste bunã pentru miile de pensionari care, de 3 luni de zile asteaptã sã le creascã pensile cu câteva sute de lei ca urmare a Legii nr.155/2016 prin care se modificã prevederile art.56 si 57 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Începând de luni, 17 octombrie, pensiile vor fi recalculate astfel încât pânã la sfârsitul lunii toti cei care au lucrat în conditii speciale de muncã sã beneficieze de pensii majorate.
“De luni se vor face primele dosare iar pânã la sfârsitul lui octombrie toate pensiile vor fi recalculate. A trebuit sã plece un director PSD de la Casa de Pensii ca sã putem da drumul calculatiei pensiilor pe Legea 155”, ne-a declarat Haralambie Vochitoiu, senator de Valea Jiului. Legea 155/2016 intratã în vigoare în data de 25 iulie a acestui an însã pânã acum nu a fost pusã în aplicare aplicatã întrucât cei de la Casa de Pensii nu au avut softul necesar recalculãrii pensiilor. Lipsa acestui soft a afectat si pe cele câteva sute de mineri care si-au fãcut cerere de pensionare si care încã astepteaptã deciziile de pensie. Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu sustine cã presiunea pe care a simtit-o în ultima lunã a fost formidabilã în conditiile în care a rãmas singurul parlamentar din Valea Jiului ce a trebuit sã se ocupe de aceastã problemã. “Contrar celor vehiculate de unii pot sã spun cã sunt singurul parlamentar din zonã care în ultima lunã, zi de zi am vorbit fie la Ministerul Muncii, fie la Casa de Pensii pentru a rezolva aceastã problemã”, spune senatorul Haralambie Vochitoiu. De aceste recalculãri beneficiazã minerii pensionari care au obtinut drepturile de pensie începând cu 1 ianuarie 2011 si pânã în prezent. Drepturile primite de solicitanti vor fi date cu ziua de 1 ale lunii urmãtoare. Nu se dau si retroactiv aceste drepturi.
Legea nr. 155/ 2016 prin care se modificã prevederile art.56 si 57 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevede cã stagiul de cotizare pentru persoanele prevãzute la art. 30, alin. (1) litera a, unde se încadreazã si cei care lucreazã în sistemul minier, revine la 20 de ani. Minerii care îsi desfãsoarã activitatea în subteran în proportie de cel putin 50% din timpul normal de muncã dintr-o lunã (practic, aceasta este consideratã muncã în conditii speciale) se vor putea pensiona mai repede decât pânã acum. Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însã numai dacã au muncit cel putin 20 de ani în conditiile speciale amintite.
Marius Mitrache