Ecologistii au realizat un nou studiu privind starea termocentralelor din România. În urma centralizãrii datelor, acestia au ajuns la concluzia cã în România sunt zeci de termocentrale care functioneazã ilegal. Din aceastã categorie nu sunt excluse Mintia si Paroseni, termoncetralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
“S.C. Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Sucursala Electrocentrale Deva nr. 2 si 3, cu o capacitate de 1056 MWt fiecare, pe huilã, a obtinut o derogare pentru NO , SO si pulberi. Termocentrala nu mai are autorizatie integratã de mediu x 2 valabilã din 31 decembrie 2013. A fost depusã o solicitare de emitere a AIM în data de 28.11.2013. Conform adresei APM Hunedoara din 21.01.2016, nu a fost emisã o nouã AIM. (…)S.C. Complexul Energetic Hunedoara S.A. – Sucursala Electrocentrale Deva nr. 2 si 3 (Mintia) cu o capacitate de 1056 MWt fiecare, pe huilã, a obtinut o derogare pentru NO, SO si pulberi – AIM 30/17.10.2007 expiratã la data de 31.12.2013. x 2 Puterea termicã instalatã care beneficiazã de derogare de la Comisia Europeanã desi functioneazã ilegal, fãrã autorizatie integratã de mediu:2.881 MWt”, aratã cei de la Greenpeace în raportul privind starea termocentralelor din România. Nici în ceea ce priveste termocentrala Paroseni situatia nu este diferitã.
“CET Paroseni, 1127 MWt, pe huilã. Pentru aceastã instalatie nu existã autorizatie integratã de mediu valabilã. Nu au fost comunicate rapoarte de monitorizare ale emisiilor la cos. Pentru a functiona legal termocentrala ar trebui sã aibã o autorizatie integratã de mediu valabilã cu limite de emisie stabilite conform Legii 278/2013”, aratã raportul. Activitatea termocentralelor Mintia si Paroseni a fost suspendatã de Garda de Mediu în vara anului 2015. Complexul Energetic Hunedoara a fãcut plângere în instantã împotriva procesului verbal de amendã si a continuat sã opereze cele douã termocentrale fãrã autorizatie integratã de mediu.
Monika BACIU