Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, subliniazã cã factorul politic nu ar trebui sã se implice în problemele Complexului Energetic Hunedoara. Declaratia acesteia vine în contextul în care s-a vehiculat ideea unui import de cãrbune la societatea energeticã.

„As vrea sã nu se mai speculeze în legãturã cu importurile de cãrbune pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei a depus toate eforturile în acest an pentru a nu se ajunge în acest punct si în ciuda piedicilor repetate am putut evita orice import de cãrbune. Planul de salvare al Complexului Energetic Hunedoara are legãturã cu aceastã situatie, iar faptul cã în trecut s-au fãcut importuri a fost unul dintre factorii care au condus la starea acestei companii. Mai mult, faptul cã speculatiile vin din partea unor fosti lideri sindicali mã nemultumeste profund si demonstreazã încã o datã cât de nocivã este implicarea politicului în conducerea companiilor din energie si în miscarea sindicalã. Fac un apel sã nu se dea curs nici unei speculatii care afecteazã bunul mers al companiei, cu atât mai mult cu cât la acest moment au loc discutii cu Comisia Europeanã privind situatia societãtii”, aratã Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unui comunicat de presã.

Petre Nica, fostul presedinte al Sindicatului Muntele a declarat, la finele sãptãmânii trecute, cã se pregãteste un import de cãrbune la Complexul Energetic Hunedoara.

„Intentia celor de la CEH este aceea de a face o achizitie de cãrbune din import. Printr-o adresã pe care am trimis-o premierului Ciolos, însã, atragem atentia cã o achizitie din import a fost premeditatã prin faptul cã minerii nu au fost chemati la muncã suplimentarã, desi stiam si în iunie si iulie si august, cã vine iarna. Mai mult, din dorinta de a reduce cheltuielile salariale, minerii au fost si ei trimisi în 2 sau 3 luni în concediu fortat, lucru care este lipsit de discernãmânt”, a declarat Petre Nica, fost lider al minerilor.   Pierd sume uriase în aceste zile cei de la CEH si nimeni nu realizeazã cã importurile creazã pierderi si mai mari. „Nu stiu dacã au bani pentru importuri, dar vã spun cã un import de cãrbune, la pretul cu care se face acesta, cu bunã stiintã, te duce în situatia în care investesti 8 milioane de lei si produci 5 milioane. As vrea sã îl întreb pe directorul general cum îsi permite sã facã o pagubã de 3 milioane, doar ca sã functioneze termocentralele?”, a declarat Petre Nica, la sfârsitul sãptãmânii trecute.

Mai mult, si directorul general al CEH, Cosmin Chiuzan spunea la începutul acestei sãptãmâni cã existã posibilitatea de a fi necesar un import de cãrbune. “Stocul de cãrbune este în crestere. Lucrãm si în weekend pentru asigurarea cantitãtii necesare de cãrbune, însã s-a analizat si posibilitatea unui import dacã va fi nevoie”, spunea la începutul acestei sãptãmâni, Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

CEH trebuie sã aibã pe stoc 163.000 de tone de huilã pânã la 15 noiembrie pentru a putea functiona în perioada de iarnã, iar în prezent detine doar 20.000 de tone. A fost emisã hotãrârea de Guvern privind aprobarea programului de iarnã în domeniul energetic pentru asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, iar Complexul Energetic Hunedoara se aflã la mentiuni speciale. Societatea trebuie ca pânã la data de 15 noiembrie sã detinã 163.000 de tone de huilã “la care se adaugã stocurile necesare pentru îndeplinirea obligatiilor izvorâte din Hotãrârea de Guvern nr.138/2013 privind adoptarea unor mãsuri pentru siguranta alimentãrii cu energie electricã, cu modificãrile si completãrile ulterioare”.Societatea nu are stocurile de cãrbune asigurate pentru a trece în conditii optimpe peste perioada de iarnã, iar situatia este una care îi îngrijoreazã si pe cei din ministerul de resort. Potrivit programului de iarnã, societatea are nevoie de 50 de mii de tone de huilã lunar pentru a functiona, iar pe stoc sunt undeva la 20.000 de tone, iar importul nu este o solutie pentru cã CEH nu are bani sã achite cãrbunele. Pentru moment totul se rezumã la productia de huilã din Valea Jiului.

Monika BACIU