Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat la dezbaterea pe marginea noii Strategii Energetice a României „Expertiza româneascã pentru noua revolutie energeticã”, alãturi de Secretarii de Stat Corina Popescu si Aristotel Jude si de Radu Dudãu, coordonatorul procesului de elaborare al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. acesta se declarã un sustinãtor al energiei produse pe bazã de cãrbune, însã declarã cã e nevoie de investitii în acest sector, în ciuda restrângerii activitãtii.
“Cred foarte mult în potentialul sectorului carbonifer si asta nu pentru cã am dezvoltat în acest an o apropiere personalã fatã de acest sector. Este important sã avem grijã ca acest sector sã reziste în fata problemelor financiare. Este cel mai rezilient sector din energia româneascã si cel la care apelãm de fiecare datã când suntem în momente de crizã. Sigur cã în timp, productia de cãrbune se va diminua, dar acest lucru nu atrage de la sine si disparitia companiilor energetice care astãzi produc energie din cãrbune. E nevoie sã investim în tehnologii si sã gãsim solutii inovative astfel încât sã avem posibilitatea de pãstra avantajul si suportul pe care ni-l oferã acest sector, chiar dacã avem douã companii în dezechilibru financiar. În ceea ce priveste grija pentru decarbonizare, trebuie spus cã existã astãzi si va exista fãrã dubiu un focus pe decarbonizare. Sunt câteva proiecte energetice mari, reactoarele de la Cernavoda, care vor contribui la decarbonizare si acesta rãmâne un obiectiv pe termen lung al strategiei. Dacã vom reusi sã facem acest lucru cu tehnologiile de astãzi sau cu altele rãmâne de vãzut”, a subliniat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul dezbaterii pe marginea Strategiei Energetice a României 2016-2030 „Expertiza româneascã pentru nouã revolutie energeticã”.
De cealaltã parte, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei precizeazã cã pretul certificatelor de carbon se reflectã în pretul de productie al cãrbunelui.
„Ceea ce am prezentat azi sunt date preliminare, aceastã modelare matematicã nu trebuie privitã ca o picturã pentru cã toate datele sunt legate între ele. Am luat în considerare mai multe scenarii, subscenarii si senzitivitãti. Procentul cãrbunelui în mixul energetic variazã, si asta este conditionat de pretul cerificatelor de CO2 care se modificã la nivel european. Acest lucru are un impact major în analiza pe care ati vãzut-o si poate face switch-ul între cãrbune si gaz”, a subliniat secretarul de Stat Corina Popescu, în cadrul dezbaterii pe marginea Strategiei Energetice a României „Expertiza româneascã pentru nouã revolutie energeticã”. Mineritul din Valea Jiului este într-o continuã restrângere. La nivelul Complexului Energetic Hunedoara urmeazã a fi închise douã unitãti miniere pânã în anul 2018, fiind vorba de Lonea si Lupeni, iar minele din cadrul SNIM Valea Jiului se vor închide tot pânã în 2018.
Monika BACIU