Petre Nica, fostul presedinte al Sindicatului Muntele, a constatat cã salariatii de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara nu mai au încredere în miscarea sindicalã. Angajatii nu mai pot fi urniti, indiferent de mãsurile care se iau împotriva lor. La douã sãptãmâni de la demisia din fruntea organizatiei sindicale, Nica face publice motivele care l-au determinat sã ia aceastã decizie.
“În urmã cu aproape douã sãptãmâni am hotãrât sã îmi prezint demisia din functia de presedinte al sindicatului Muntele, functie pe care am detinut-o în urma alegerilor din noiembrie 2013 si pentru care mai aveam mandat de aproape un an de zile. Decizia mea a fost una care a surprins mare parte dintre colegii mei si mare parte dintre cei care au avut relatii de colaborare cu mine, în calitatea mea de presedinte, însã motivele care au stat la baza acesteia sunt unele obiective, analizate de mine cu timp în urmã si faptul cã asa am decis rãmâne doar în modul în care eu am apreciat cã trebuie sã determin sã se întâmple lucrurile pe mai departe si nu am dorit sã fac nici publicã intentia mea de a demisiona si nici motivele pentru care am fãcut acest lucru pentru cã o astfel de analizã premergãtoare deciziei mele de demisie ar fi dat nastere unor altfel de influente”, a declarat Petre Nica în cadrul unei conferinte de presã. Mai mult, Nica spune cã sindicatele nu mai au puterea de a schimba problemele cu care se confruntã angajatii. Acesta subliniazã cã oamenii nu mai au încredere în sindicalisti.
“Am ajuns la concluzia cã în acest moment miscarea sindicalã nu mai are puterea de a rezolva problemele cu care se confruntã energia si mineritul din judetul Hunedoara. Legislatia în ceea ce priveste dreptul angajatului de a protesta este constrângãtoare astfel cã salariatii nu îsi mai pot cere un drept care nu le este acordat printr-o grevã, ci doar pe calea instantei. Mai apoi încrederea salariatilor în miscarea sindicalã nu se regãseste la cotele cele mai înalte si acest lucru a fost dovedit prin neasumarea unei semnãturi în ceea ce priveste declansarea unei miscãri de protest la momentul în care noi nu am reusit sã definitivãm un contract colectiv de muncã”, mai spune Nica. Fostul lider al minerilor spune cã a fost dezamãgit, inclusiv de politicieni, însã acum face parte din aceastã categorie a celor care promit cã vor sã schimbe în bine mersul.
“Nu am simtit sprijin din partea oamenilor politici, am încercat sã facem în asa fel încât la masa rotundã pe care am pus problemele CEH sã chemãm oamenii politici din zonã, nu ne-am bucurat decât de prezenta unora dintre acestia, ne-au „bucurat” însã de minciunile unora dintre acestia, s-au promis întâlniri la nivel înalt, lucru care nu s-a întâmplat niciodatã si astfel a rãmas în sarcina organizatiei sindicale Muntele, reprezentativã la nivel de societate, si a unui manager sã gestioneze o situatie care sub nicio formã nu poate sã rãmânã sub un control atâta timp cât din partea guvernamentalã nu vin solutii de redresare a activitii. Astfel am ajuns în situatia sã ne aflãm într-o dorintã de a negocia si de a semna un CCM si neputinta angajatorului de a-l si respecta. La momentul în care legea dialogului social, care este potrivnicã miscãrii sindicale din România ne conferea dreptul unei miscãri de protest la nivelul judetului Hunedoara pentru a atrage atentia guvernantilor cã e nevoie de o implicare mai mare pentru rezolvarea problemelor, salariatii dupã aproape 7 luni în care au lucrat fãrã CCM s-au arãtat putin interesati de a participa la o miscare de protest în favoarea lor, multi dintre acestia argumentând acest lucru prin faptul cã se pierde o zi care nu este plãtitã si nu îsi asumã o pierdere în plus. Au si ei dreptate, dar aveam si noi dreptate pentru cã era singurul moment legal în care puteam sã protestãm împotriva unor decizii sau indecizii”, a mai subliniat sursa citatã.
Un alt motiv care a cântãrit greu în decizia lui Nica de a demisiona din fruntea organizatiei sindicale este neîntelegerea pe care a avut-o cu un alt coleg.“Intoxicarea s-a produs din aceastã zonã a sindicatului care nu a fost prezent la negocieri si salariatii au fost informati cã am obtinut tichete de masã, transport la si de la locul de muncã gratuit, cã am obtinut ajutor de încãlzire, 400 de lei pentru cele sase luni de iarnã, si de fapt cã noi nu dorim sã înregistrãm CCM pentru motivul cã noi sindicalistii avem solicitãri care sã ne aducã nouã beneficii suplimentare. Un lucru extrem de fals si toxic pentru salariati, însã pentru acestia au existat presiuni cã de ce nu înregistrãm CCM”, a mai spus Petre Nica. Nica a intentionat sã candideze si în urmã cu patru ani la alegerile parlamentare, însã nu a fãcut-o la acel moment. Acum i-a venit rândul.
“Am concluzionat cã locul meu nu mai este aici si ceea ce am fãcut ulterior demisiei mele este ceea ce le-am cerut colegilor mei sã facem în 2012. Mã întorc în anul 2012, an în care le-am cerut colegilor mei sã determinãm o unitate sindicalã si sã trimitem în Parlamentul României un reprezentant al sindicalistilor, al oamenilor din judetul Hunedoara si sã nu mai mergem tot pe mâna politicienilor care ne-au demonstrat cã ne-au promis, dar nu au fãcut nimic. Din pãcate, la vremea respectivã, m-am trezit destul de târziu si mare parte din colegii mei erau deja înregimentati în partide politice sau au promis sprijin unora dintre candidati, astfel cã m-am gãsit într-o situatie în care lucrurile nu mai puteau sã fie miscate, dar vina e a mea cã am realizat destul de târziu aceastã nevoie. În momentul în care mi-am prezentat demisia, în felul meu de a fi, nu am putut sã mã trag deoparte si sã zic cã ãsta a fost drumul meu si sã vinã altii dupã mine. Am considerat cã este momentul de a încerca sã îmi trasfer experienta si puterea de muncã cãtre zona politicã, acolo unde din punctul meu de vedere se mai poate face ceva pentru mineritul si energia din judetul Hunedoara, dar nu numai. Din aceste considerente, am dorit sã am o ofertã politicã cu sansele cele mai reale de a accede într-o functie politicã. Aceasta a venit din partea domnului Vochitoiu, PMP”, a concluzionat Petre Nica. Petre Nica a demisionat, în urmã cu douã sãptãmâni din fruntea organizatiei sindicale Muntele, iar în cursul acestei sãptãmâni a semnat adeziunea la Partidul Miscarea Popularã, partid pe listele cãreia se aflã pentru o candidaturã la Senatul României.
Monika BACIU