„NOAPTEA CERCETÃTORILOR 2016”

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara si în colaborare cu Target Active Training din Bucuresti, organizeazã vineri, 30 septembrie 2016, între orele 17,00 – 23,00, la sediul din Palatul Magna Curia, o serie de activitãti reunite sub titulatura de „NOAPTEA CERCETÃTORILOR 2016”.

Acesta este un proiect dedicat popularizãrii stiintei si învãtãrii distractive care se organizeazã simultan în aproximativ 300 de orase din 24 de tãri europene, inclusiv România, unde este coordonat de Target Active Training din Bucuresti, prin intermediul conceptului de „cercetãtori pentru umanitate” (Researchers 4 Humanity sau, pe scurt, R4H). Începând cu anul 2006, „Noaptea Cercetãtorilor” existã ca si proiect independent în seria Actiunilor Marie Curie, fiind una dintre cele mai populare initiative ale Uniunii Europene care vizeazã publicul larg si urmãreste sã faciliteze interactiunea cu stiinta într-un mod amuzant. Evenimentele sunt finantate de Comisia Europeanã si au drept scop stimularea carierelor europene în cercetare.

La Deva, acest eveniment este organizat pentru a doua oarã, prima participare fiind o reusitã la nivel national prin calitatea si diversitatea activitãtilor interactive cu publicul desfãsurate de participanti. Expozantii din acest an sunt inventatorul Corneliu Birtok-Bãneasã, colectivele de elevi si profesori cu preocupãri în domeniul cercetãrii de la Colegiul National „Decebal” Deva, Colegiul National de Informaticã „Traian Lalescu” Hunedoara, Scoala Popularã de Artã Deva, Palatul Copiilor Deva si specialisti din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara. Publicul vizitator va avea plãcerea sã vadã la standurile tematice amenajate peste 140 de dispozitive, mecanisme si jucãrii realizate de profesori si elevi pe baza legilor stiintelor. Experimentele prezentate sunt deosebit de spectaculoase, dintre putând aminti robotul sumo, multicopterul, fântâna magicã, sfoara care cântã, ghirlanda wireless, oglinda magicã, ochelarii minune, lumina nedumeritã, levitatia magneticã, diverse fenomene de inductie electromagneticã, fenomene electrice, optice, mecanice, termice si multe altele. Se vor face demonstratii practice, vizitatorii fiind invitati sã interactioneze cu expozantii pentru a afla mai multe informatii despre obiectele expuse sau sã experimenteze ei însisi.

Biroul de Relatii cu Publicul

Advertisements