O echipã de cercetãtori de la INSEMEX a plecat la Petromidia pentru a cerceta cauzele care au dus la producerea evenimentului de luni. Solicitarea a venit din partea celor de la Inspectia Muncii.

“A plecat o echipã de patru cercetãtori la Petromidia, la solicitarea celor de la Inspectia Muncii”, a declarat Artur Gãman, director general al INSEMEX Petrosani.

Celor patru cercetãtori de la Petrosani li se va alãtura si un cercetãtor de la Constanta. Un incendiu a izbucnit, luni, la rafinãria Petromidia din Nãvodari apartinând grupului Rompetrol. În urma incidentului, patru persoane au suferit arsuri, iar alte douã s-au intoxicat cu fum. Una dintre victimele cu arsuri a decedat marti dimineata, la spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti. Cercetãtorii de la INSEMEX vor trebui sã stabileascã care au fost cauzele care au dus la producerea evenimentului.

Expertiza cercetãtorilor INSEMEX Petrosani ar putea dura chiar si câteva luni pentru cã, cel mai probabil, vor fi fãcute si o serie de simulãri în laborator. Rezultatul expertilor din Valea Jiului vor ajunge si la procurorii care au deschis un dosar penal dat fiind faptul cã patru persoane au fost rãnite, dintre care una a decedat.

„Cercetãrile sunt efectuate sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de vãtãmare corporalã din culpã, ucidere din culpã, neluarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã si nerespectarea mãsurilor legale de securitate si sãnãtate în muncã. Potrivit primelor cercetãri s-a stabilit cã la data de 22 august 2016, în jurul orelor 18,00, la platforma 1 DAB din cadrul rafinãriei mentionate, o echipã de lucrãtori efectua o reparatie a unei conducte de transport a distilatului de vid rezultat prin încãlzirea titeiului, moment în care a izbucnit un incendiu”, se aratã într-un comunicat al Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Monika BACIU
Maximilian Gânju