Angajatul ANAF este acuzat de luare de mitã într-un dosar instrumentat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara.

Cojocaru Alexandru Bogdan, inspector antifraudã în cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã — Directia Regionalã Antifraudã 5 Deva, este judecat sub control judiciar. Alãturi de el a mai fost trimis în judecatã si Ciocan Ciprian Vasile, administrator al unei societãti comerciale, acesta fiind acuzat de complicitate la luare de mitã. În perioada 2015-2016, cu ocazia unui control ce se desfãsura la o societate comercialã, Cojocaru Alexandru — Bogdan, în calitate de inspector antifraudã în cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã — Directia Regionalã Antifraudã 5 Deva, a pretins cu titlu de mitã de la un om de afaceri (denuntãtor în cauzã) foloase materiale pe care urma sã le primeascã disimulat, prin intermediul inculpatului Ciocan Ciprian Vasile, în schimbul favorizãrii firmei respective. În acest context, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan nu a încheiat niciun act final de control ori inspectie fiscalã, mai mult a întreprins actiuni de tracasare a reprezentantilor societãtii controlate.

Urmare a acestui comportament, la data de 02 iunie 2016, omul de afaceri i-a remis inculpatului Ciocan Ciprian Vasile, în considerentul de mai sus, suma de 2.100 lei.A doua zi, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan s-a prezentat la sediul firmei si a returnat cei 2.100 lei, lãsând sã se înteleagã cã suma remisã nu ar fi suficientã si de aceea a restituit-o.

În cursul zilei de 07 iunie 2016, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan, ocazie cu care acesta din urmã i-a reprosat cã nu l-a cãutat mai repede pentru cã lucrurile ar fi putut fi rezolvate mai demult, dar cã acestea se pot aranja si în aceastã fazã, dar prin toamnã. În continuare, inspectorul antifraudã i-a oferit consultantã denuntãtorului în sensul cã l-a învãtat sã deschidã o firmã unde sã transfere toate activele societãtii vizatã de control, care ulterior urma sã fie închisã. De asemenea, pentru a tergiversa rezultatul final al controlului, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan i-a mai spus omului de afaceri ca pe data de 09 iunie 2016, când acesta din urmã era invitat la sediul Directiei Regionale Antifraudã Deva, sã prezinte mai putine acte decât cele solicitate si sã facã o nouã cerere pentru a obtine o amânare a termenului de depunere a documentelor.

Mai mult, inculpatul l-a asigurat pe denuntãtor cã între timp el se va ocupa ca lucrurile sã evolueze într-o manierã favorabilã, întrucât urmeazã sã se schimbe si conducerea, iar cu noul sef se întelege mai bine. Nici de aceastã datã inspectorul antifraudã nu a fost multumit de suma de bani oferitã de denuntãtor, lãsând sã se înteleagã cã cei 10.000 lei pe care a vrut sã-i remitã omul de afaceri sunt prea putini. În plus, în cadrul întâlnirii avute, inculpatul Cojocaru Alexandru — Bogdan a manifestat un comportament extrem de precaut, încercând chiar sã-l perchezitioneze pe denuntãtor în vederea depistãrii unor eventuale mijloace de înregistrare se aratã în rechizitoriul procurorilor.

Maximilian Gânju