Valea Jiului este într-un continuu declin. Lipsa perspectivelor, lipsa locurilor de muncã lasã Valea Jiului fãrã populatie. În decursul anilor, numãrul locuitorilor din Valea Jiului a scãzut dramatic. Dacã declinul va continua în câtiva ani, în zonã nu vor mai exista alti locuitori în afarã de vârstinici.

Potrivit unei statistici a Ministerului Dezvoltãrii Regionale, Valea Jiului se depopuleazã. Aproape 50 de orase si municipii din România au pierdut peste 20% din locuitori în perioada 1990-2012, aratã o statisticã anexatã de Guvern unui proiect de lege privind reclasificarea localitãtilor din România.

Petrosani, cap de listã

Potrivit statisticii ministerului, la nivelul Vãii Jiului, municipiul Petrosani este cap de listã în ceea ce priveste scãderea numãrului de locuitori. Guvernul a întocmit o lista a localitãtilor în care s-au produs scãderi accentuate de populatie, precum si a celor care au în structura lor localitãti cu populatia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitãti, executivul “încurajeazã unificarea administrativã” la initiativa autoritãtilor locale si cã urmare a vointei exprimate prin referendum local de cãtre populatie. Comunele vizate trebuie sã respecte anumite dotãri si indicatori prevãzuti de lege pânã la sfârsitul anului 2025 dacã vor sã îsi pãstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitãti vor fi unificate cu altele învecinate, la initiativa Guvernului prin lege.În perioada 1990-2012, la Petrosani numãrul locuitorilor a scãzut cu peste 22 de procente, în timp ce la Vulcan numãrul a populatiei a scãzut cu 23,04%.

Si în orasul Uricani, populatia a scãzut cu 23,48%. Potrivit ultimului recensãmânt din anul 2011, în localitãtile Vãii Jiului aveau domiciliul stabil 120.734 de persoane, dintr-un total de 418.565 persoane cu domiciliul stabil la nivel judetean. Numãrul celor care pleacã este însã într-o continuã crestere. Sãptãmânal, sute de persoane din Valea Jiului aleg sã plece în strãinãtate împreunã cu familia.

Monika BACIU