Valea declinului

Valea Jiului este într-un continuu declin. Lipsa perspectivelor, lipsa locurilor de muncã lasã Valea Jiului fãrã populatie. În decursul anilor, numãrul locuitorilor din Valea Jiului a scãzut dramatic. Dacã declinul va continua în câtiva ani, în zonã nu vor mai exista alti locuitori în afarã de vârstinici.

Potrivit unei statistici a Ministerului Dezvoltãrii Regionale, Valea Jiului se depopuleazã. Aproape 50 de orase si municipii din România au pierdut peste 20% din locuitori în perioada 1990-2012, aratã o statisticã anexatã de Guvern unui proiect de lege privind reclasificarea localitãtilor din România.

Petrosani, cap de listã

Potrivit statisticii ministerului, la nivelul Vãii Jiului, municipiul Petrosani este cap de listã în ceea ce priveste scãderea numãrului de locuitori. Guvernul a întocmit o lista a localitãtilor în care s-au produs scãderi accentuate de populatie, precum si a celor care au în structura lor localitãti cu populatia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitãti, executivul “încurajeazã unificarea administrativã” la initiativa autoritãtilor locale si cã urmare a vointei exprimate prin referendum local de cãtre populatie. Comunele vizate trebuie sã respecte anumite dotãri si indicatori prevãzuti de lege pânã la sfârsitul anului 2025 dacã vor sã îsi pãstreze statutul actual. Altfel, începând din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitãti vor fi unificate cu altele învecinate, la initiativa Guvernului prin lege.În perioada 1990-2012, la Petrosani numãrul locuitorilor a scãzut cu peste 22 de procente, în timp ce la Vulcan numãrul a populatiei a scãzut cu 23,04%.

Si în orasul Uricani, populatia a scãzut cu 23,48%. Potrivit ultimului recensãmânt din anul 2011, în localitãtile Vãii Jiului aveau domiciliul stabil 120.734 de persoane, dintr-un total de 418.565 persoane cu domiciliul stabil la nivel judetean. Numãrul celor care pleacã este însã într-o continuã crestere. Sãptãmânal, sute de persoane din Valea Jiului aleg sã plece în strãinãtate împreunã cu familia.

Monika BACIU

4 comentarii la „Valea declinului

 • 22 august 2016 la 19:27
  Permalink

  inainte de alegerile locale nu ati observat acest declin? sau atunci dadeau buluc investitorii?

 • 23 august 2016 la 09:44
  Permalink

  Si uite asa mai apar cativa investitori din vestul tarii cu oferte de locuri de munca lipite pe primaria petrosaniului si hocus-pocus mai dispar cateva sute de oameni aptii de munca, din Petrosani.
  Daca handicapatii nostri de „politicieni” locali ar fi avut viziune, se incepea de acum 15 de cand a murit mineritul, sa se construiasca un parc industrial cu hale de productie. Da la noi ca la tampiti, povestile cu turismul spatial si sexual din Parang, au acaparat mintea petrosanenului parca lovit in moalele capului timp de 25 de ani.
  La noi handicapatii astia din administratia Petrosaniului, nu sunt in stare sa aduca investitori seriosi care sa sa deschida hale de productie pe plan local oferin astfel noi locuri de munca. Administratorii Petrosaniului, sunt de meserie bisnitari, cocalari, spagari, in general scursuri.
  [ATENTIE!!! Golaneala asta este compusa din toate partidele]
  Bisnitarii din admistratia locala, mai bine depopuleaza Petrosaniul, cu oferte de la firme din alte judete, pana cand o sa ne trezim ca o sa vina cu adevarat investitori seriosi si o sa constate ca nu au forta de munca necesara pentru deschiderea unor noi linii de productie. Asta chiar ar fi un paradox !
  Sau inca o situatie ciudata: Cand se deschide o hala noua de productie si angajaza oameni din alte localitati decat cea care le-a oferit terenul sau hala in chirie, pentru desfasurarea activitatii.
  Exemplu: Se deschide in Petrosani si angajeaza numai din Lupeni, Vulcan, Petrila sau Aninoasa. Cei din Petrosani ne-avand nici o sansa raman cu buza umflata desi, Petrosaniul ofera terenul si facilitatile.

  Concluzie: Valea Jiului este administra de cocalari si bisnitari politici. Oameni mici fara viziune. Intr-un cuvant, cacanari, politici.

 • 23 august 2016 la 09:48
  Permalink

  Ati putea sa enumerati avantajele aduse Romaniei si implicit Vaii Jiului integrarea in UE, cu exceptia ”libertatilor” de da drumul manifestarilor huliganice,a hotiei,talhariei,prostitutiei,drogatilor, etc.
  Au vrut unii viata occidentala,o avem!

 • 24 august 2016 la 10:00
  Permalink

  am citit o statistica referitoare la calificarea fortei de munca. Cand peste 10.000 de pers sunt muncitori necalificati (10 clase max.), in jur de 2000 au liceul si doar 507 au studii superioare (cf. statisticii din 2000 legata de calificarea angajatilor SNH actual CNH care s-au disponibilizat), vreti sa avem o masa de votanti inteligenti? Rezultatele alegerilor locale dovedesc inca o data ca numarul celor care au cultura politica in zona este infim, sincer oamenii de calitate au plecat si tot pleaca pt. ca s-au saturat de coruptie, nepotism si neocomunism. Mino are dreptate, vor veni investitori si vor constata ca nu pot angaja decat pensionari…..iar zona este condusa dupa acelasi stil, o enclava dominata de cativa bisnitari deghizati in oameni de afaceri care au cumparat pe aproape toata lumea, de la primari pana la presa.

Comentariile sunt închise.