La Petrosani a sunat alarma si, în biroul primarului, au fost reprezentantii Politiei municipale, ai Politiei Locale si reprezentantul Comandamentului pentru situatii de urgentã. Timp de câteva minute, sunetul prelung a fost perceput de populatie ca un avertisment, iar apoi, prin intermediul unui sistem nou, populatia a fost anuntatã verbal cã a fost o probã a instalatiei moderne, nou achizitionatã.
Noul sistem de alarmare publicã a fost probat si cei care l-au instalat la Petrosani au demonstrat cum se procedeazã. Asta, dupã ce ultima datã, alarma publicã a fost folositã la inundatiile de luna trecutã, când populatia a fost avertizatã cu privire la ploile abundente ce urmau sã vinã.
„Putem sã comandãm, în caz de nevoie, acest sistem si de la Petrosani si de la Deva si de la Bucuresti. El poate fi activat în orice moment si permite inclusiv transmiterea de date si mesaje între noi si cãtre presã ca sã putem înstiinta populatia, dacã e vorba despre un atac aerian, inundatii, calamitãti, dar care sã fie previzibile într-o perioadã de timp rezonabilã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.
Sistemul a fost modernizat la Petrosani si acum se poate vorbi despre eficientizarea alarmãrii populatiei, atunci când este necesar. Sistemul poate fi activat direct, din sediul primãriei, prin intermediul telefoniei mobile, prin internet si prin radio, asa încât, în situatia în care unul dintre sisteme cade la dezastru, celelalte sã permitã activarea alarmei, lucru care se face în maxim 10 secunde.
„Sistemul activeazã sirenele electrice, cele care pornesc un motor si rezultã un sunet clasic, ca cel pe care îl stiti din filme, sinistru. Al doilea sistem este cu sirenã electronicã si sunt avertizãri clare cu voce. Avem semnal de prealarmã aerianã, de alarmã aerianã, de alarmã la dezastre si cel de încetare. Toate dureazã douã minute. Iar cel de încetare este 2 minute continuu. La alarma aerianã sunt 15 semnale, 4 secunde pauzã, 4 secunde sunã sirena. Urmeazã alarma la dezastre, 5 semnale de câte 10 secunde”, a adãugat si Gheorghe Ungureanu, producãtorul echipamentelor achizitionate.
Modernizarea sistemului din Petrosani a costat 58.000 de lei si, pe viitor, primãria din Petrosani vrea sã se doteze cu mai multe astfel de sirene electronice, care sã alerteze clar, cu voce, populatia, explicând, fãrã impusuri sonore, ce se petrece. Pânã atunci, se va proni sirena clasicã, iar la un interval rezonabil, primarul poate transmite în clar, motivul alarmãrii.
Alte douã sisteme care sã transmitã mesaje cu voce vor fi montate pe viitor în capetele municipiului, asa încât populatia sã afle din timp ce se peterce. Cât despre adãposturile aeriene, acestea sunt deja depãsite si nu se mai pune problema folosirii lor. „Avem 4 adãposturi, dar normal, conceptia de adãpost nu mai este de actualitate. Acestea au fost fãcute în anii 70, în timpul rãzboiului rece si erau atunci utile. Normal, fiecare locuintã are un subsol. Toate sunt în evidenta noastrã si toate vor fi adãposturi, dar ele vor fi amenajate de populatie”, a declarat Ion Bunea, seful Sistemului de alarmare Publicã din Petrosani.
În acest moment, existã sisteme cu sirene ce au chiar statii meteo incorporate si care îsi fac treaba mulot mai eficient, iar pe viitor, pentru cã doar una costã 65.000 de lei. În acest moment, acoperirea sistemelor de alarmare cuprinde toate zonele municipiului Petrosani, iar în zonele extreme ajung echipajele politiei locale, atunci când este necesar.
Diana Mitrache