Angajatii Complexului Energetic Hunedoara se simt înselati de conducerea Complexului Energetic Hunedoara, dar si de administratorul judiciar. Doar 153 de salariati ar avea de recuperat peste 1,2 milioane de lei. Pentru a-si face dreptate, salariatii au depus dosare în instantã, dar urmeazã ca sãptãmâna viitoare sã depunã si plângeri penale împotriva conducerii Complexului Energetic Hunedoara, dar si a administratorului judiciar, Casa de Insolventã GMC Craiova.

“Ne-am înscris la masa credalã cu suma totalã raportatã la 153 de persoane este de 1.200.000 lei. Dacã ne raportãm strict la tichetele de masã care nu au fost acordate din luna decembrie pânã în august sunt 7 luni. Nu mai vorbim de cãldurã si termoficare, care iarna a fost 400 si ceva de lei brut si vara de 100 si  ceva de lei brut. Ne raportãm la 17 martie când a fost denuntat CCM pânã în luna iulie, adicã 17 martie – 17 aprilie era 400 si ceva de lei cã era perioada de iarnã si de la 1 mai si pânã în prezent era 100 si ceva de lei brut. Ne raportãm la luni si 153 de persoane. Nu mai cunatificãm faptul cã era prima de ziua angajatului, prima jubiliarã care era salariul minim pe economie. Nu stiu câti din 153 împlineau anumiti ani de vechime. Cred cã ne-au acceptat creantele având în vedere cã ultima zi de înscriere la masa credalã era 5 august si nu ne-au notificat dacã e ok sau nu. Pe mine încã nu m-au sunat. Pe presedintele Darius de la depratamentul de la Lupeni l-au sunat cei de la instantã si i-au spus cã au acceptat si urmeazã sã se comunice când vor fi chemati angajatii sã certifice faptul cã nu au primit tichete, cãldurã, transport, etc…”,  a declarat Dorin Vezure, vicepresedintele Sindicatului Muntele. Cei de la Departamentul Viitorul vor depune si plângeri penale împotriva celor care au condus Complexul Energetic Hunedoara.

“Sãptãmâna viitoare, am 40 de plângeri  penale, dar astept sã vedem cã în data de 17 este un proces si sã vedem ce zice instanta. Dacã va prelungi cauza, atunci vom vedea ce vom face, ne vom consulta cu juristii”, a mai spus sursa citatã. Angajatii se simt înselati de conducerea complexului, dar si de adminiostratorul judiciar care a denuntat unilateral contractul colectiv de muncã. Mai mult, sindicalistii au un rãspuns de la ITM, dar si de la Ministerul Muncii prin care se aratã cã denuntarea unilateralã a CCM nu este legalã. În data de 17 august la Tribunalul Hunedoara se judecã dosarul în acest caz.

–––––––––––

Plângere penalã împotriva persoanelor juridice si persoanelor fizice din conducerea CEH si a casei de insolventã, vã rog respectuos sã dispuneti mãsurile dacã se impun pentru efectuarea cercetãrilor penale pentru stabilirea persoanelor juridice si a persoanelor fizice care se fac vinovate de abuz în serviciu, abuz de încredere în fraudarea creditorilor, gestiune frauduloasã si înselãciune, sanctionarea acestora si dispunerea mãsurilor de recuperare a prejudiciului material reprezentând drepturile salariale cuvenite si neacordate având în vedere faptul cã reprezentantii casei de insolventã împreunã cu reprezentantul CEH la data de 17 martie printr-un comunicat de presã au denuntat unilateral, netemeinic si nelegal CCM. În fapt, în data de 18 martie am citit în ziar, iar ulterior  am fost anuntat verbal despre faptul cã administratorul judiciar al SC CEH SA (…) a denuntat unilateral CCM si astfel nu mai beneficiez de drepturile materiale prevãzute de clauzele contractuale. Consider cã administratorul judiciar a denuntat netemeinic si ilegal CCM, în  acest sens s-a pronuntat si Inspectoratul Teritorial de Muncã si  Ministerului Muncii care spune cã nu este legalã denuntarea unilateralã a CCM  – ARATÃ PLÂNGEREA PENALÃ

–––––––––

Proces în nume propriu

Dorin Vezure a dat în judecatã Complexul Energetic Hunedoara, Casa de Insolventã GMC Craiova, dar si Ministerul Energiei. De aceastã datã, actiunea este formulatã în nume propriu, dar obiectul este acelasi.

“Nu stiu dacã mi-au dat termen, cã mi-au cerut o grãmadã de acte, sã fac dovada cã sunt vicepresedinte al sindicatului Muntele, sã fac dovada cã Sindicatul Muntele este reprezentativ. Eu le-am pus la dispozitie actele si nu am primit încã niciun rãspuns. Am chemat în judecatã ca sã recunoascã valabilitatea si aplicabilitatea CCM aplicabil, sã stabileascã valabilitatea tuturor deciziilor, hotãrârilor emise de organele de conducere, sã oblige pârâta la plata cheltuielilor de judecatã. Asta am fãcut-o în nume propriu”, mai spune Dorin Vezure. În urma denuntãrii în luna martie a acestui an a contractului colectiv de muncã un angajat a pierdut circa 7000 de lei.

Monika BACIU