De aproape douã luni de zile, câtiva oameni care locuiesc în partea de Nord a municipiului Petrosani, pe strada Mãgurii, trãiesc un adevãrat cosmar. Dealul pe care au casele a pornit-o la vale, asa cum a plecat si un stâlp de curent si nici pânã acum, din 20 iunie, nimeni nu a venit sã îi ajute sã îsi consolideze aleea pe care urcã spre casã.

Vorbim despre o bãtrânã care abia mai poate iesi din casã, sau despre o familie, care de atunci a fost evacuatã din propria-i casã si oamenii nici  nu mai au voie sã intre, ori o fac pe riscul lor, sau despre o altã familie care se teme cã, dacã nu îi picã stâlpul de curent în casã, atunci sigur aluviunile îi iau casa cu totul.

„Au venit oficialitãtile, au constatat, a venit si o comisie de la Deva, a evaluat problema si de atunci asa a rãmas totul. Sunt 5 metri pânã la casã, de la alunecarea de teren, în urma ploilor. A trecut viitura prin curte si a luat dealul. Noi suntem evacuati de aici si asta de vreo douã luni. Numai ce am investit, nici nu am achitat tot si nu avem voie sã ne bucurãm de ceea ce avem. Mai sunt încã douã familii care mai locuiersc aici, dar cu totii suntem disperati”, spune Ciprian Lungu, locatar de pe strada Mãgurii.

Când a venit viitura, casa lui Ciprian Lungu aproape a coborât spre casa vecinului de mai jos, iar omul stã si acum cu frica în sân, pentru cã oricând întreg dealul s-ar putea probusi peste casa lui.

2-1

„A venit dealul la mine în curte, pe casã, pe gard. Ne-am dus la primãrie, au promis cã vin, cã fac. De 3, sau 4 sãptãmâni am tot umblat si nimic. Am copil mic, mama mea e cu handicap de gradul I si vã dati seama, sã umblu sã o car în spate pe aici, cã dacã vine viitura, vine direct pe casa mea. Sigur stau cu fricã si acum îmi vine mereu în curte apã”, sustine si vecinul Francisc Puscaris, locatar pe aceeasi stradã.

Mai mult, omul spune cã îsi ajutã vecinii atât cât poate, pentru cã pe acel drum, care cândva avea scãri, nu se mai poate circula.

„Sunt oameni bãtrâni care nu pot sã coboare. Este o femeie de 90 de ani, care locuieste mai sus, dar nu poate sã coboare pe aici, trebuie eu sã o ajut tot timpul. Când o vãd aici, mã duc de jos, o iau, o car pânã jos, ca sã plece sã îsi facã si ea cumpãrãturile. Nu are altã cale de acces si asta este stradã, în mod normal”, mai spune domenul Francisc. Toti cei care locuiesc în acest loc cer acum ajutor autoritãtilor locale, pentru cã stiu cã ploile de toamnã vor face mult mai rãu si existã oricând riscul ca întreg dealul sã o ia la vale. Cei din primãrie, însã, spun cã au un plan pentru acest loc.

„Stim situatia. În urma ploilor pe care le-am avut la Petrosani, este o alunecare de teren. Noi am fãcut toate documentele, toate situatiile au fost trimise la Deva. Ni s-a alocat o parte din bani. Se lucreazã în acest moment la proiectare, asa încât sã putem sã realizãm un zid de sprijin necesar  în ziua respectivã”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. În ultima vreme a plouat din nou si oamenii spun cã au observat cã dealul coboarã din nou. Dacã nu se va interveni la timp, ei cred cã totul se va nãrui si, dupã douã luni de la inundatii, cred cã acesta este momentul în care ar trebui sã se intervinã. Mai ales cã stâlpul de curent, nici el nu a fost prea bine consolidat.

Diana Mitrache