De marti, 25 iulie, la toate unitãtile miniere se fac liste cu minerii care vor sã participe la greva generalã. La Complexul Energetic Hunedoara este o situatie fãrã precedent si ortacii stau  pe un butoi de pulbere.

Nimeni nu îsi mai asumã nicio decizie si oamenii care coboarã sub pãmânt se tem pentru vietile lor. „Mineritul e greu. Cine nu stie ce e mineritul nu are ce vorbi. Minerii, la ora actualã, nu au nici contract colectiv de muncã, dar nici cu ce lucra. Suntem la pragul de disperare, minerii mai au un pas, doi si nu se vor mai prezenta la locurile de muncã, pentru cã nu mai au pentru ce. Abatajele sunt sub orice criticã si sunt greutãti din ce în ce mai mari”, a spus Vasile Pãduraru, lider sindical de la Mina Lonea.

Nimeni de la minele viabile nu stie cât va mai dura aceastã situatie si oamenii s-ar gândi sã pãrãseascã mina, însã, nu înteleg de ce nu pot beneficia si ei de plãti compensatorii ca si cei de la minele neviabile. Aceasta este încã o discriminare ce îi împarte pe ortaci în douã tabere.

„Angajatorul ne spune cã trebuie sã punã în practicã urgent acest program de restructurare, dar noi nu putem fi de acord cu el, având în vedere cã este un program haotic, fãcut pe genunchi. Nu stim cum la altii din acelasi minister s-au gîsit fonduri pentru protectie socialã, dar minerii de la noi sunt dati deoparte. Va trebui sã luptãm în continuare”, a mai spus liderul din estul Vãii Jiului.

Greva ar putea fi declansatã în câteva zile, iar liderii minerilor spun cã vor notifica, imediat dupã ce stâng semnãturile necesare, ITM, cu privire la declansarea grevei generale.

„Singura rezolvare este doar intrarea în greva generalã, cã altfel nu se mai poate cu actuala conduecre a CEH, chiar nici cu cei din Minister. Ei nu calculeazã, nu gândesc cât de grea este viata minerului si cât de greu este sã lucrezi în fundul pãmântului”, a conchis Pãduraru.

Diana Mitrache