Dupã ziua de miercuri, când UNPR a fost executat, absorbit Partidul Miscarea Popularã (PMP) al lui Traian Bãsescu, ni l-am imaginat pe senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu-absorbitul, cântând cu patos “Iarba verde de acasã”, imnul PMP.

“Da, chiar am cântat asta. Ce sã zic, am fost ciruit! Dar cu 3% cât aveam în sondaje, nu putem face mai nimic cu UNPR la nivelul ãsta. Acum suntem în terenul de joc. Si cum spui, cã am fost ca în cântec, chiar am “colindat”. Sunt singurul politician care am condus mai toate partidele la nivel judetean, doar la PSD am fost vicepresedinte. Am condus PSM, PSD de pe pozitia a doua, PPDD, UNPR, iar acum la PMP filiala judeteanã si vicepresedinte la nivel national. Practic, politic sunt câstigat” – a spus râzând, dar nu era râsul lui, Haralambie Vochitoiu.

Analiza câstigului politic parcã o fãcuse pentru a-si ridica moralul de pe jos. “Mna, ce sã zic? A fost o zi… interesantã” – a replicat la spusele noastre, cum cã nu ne duce cu “succesurile” politice ce tocmai le-a enumerat în urma acestei exterminãri a UNPR. L-am întrebat cum se simte în calitate de coleg si subordonat politic al lui Traian Bãsescu, cel pe care nu de mult îl critica virulent prin expresii extrem de plastice de fãceau sã roseascã si pe cel mai pasionat colectionar de “suduieli”. “Ce sã zic, viata asta ne rezervã, asa, niste chestii… Dar sã stii cã e plin de energie, stie sã mobilizeze… E politician” – a spus senatorul Vochitoiu.

L-am mai întrebat cum îi “sunã” Bãsescu-premier, cu tãieri de salarii, cresteri de TVA, umilirea popolatiei etc.? Si mai în glumã, mai în serios, nu îi e teamã cã el personal va fi dezbrãcat si “altoit” în Piata mare a Petrosaniului? Probabil încã ametit de tãvãlungul evenimentelor, Hari Vochitoiu a râs din nou si a precizat, dând-o tot pe glumã: “Dacã tot e colegul meu acum si va deveni prim ministru, mãcar sã nu mai taie nimic si sã termine drumul care-i poartã numele. Dar eu sper sã mai punã, nu sã ia de la oameni!”

De munca temeinicã în partide, de câstigarea pas cu pas a încrederii românilor, nu mai vorbeste nimeni. Toti politicieni vor rezultate rapide, puterea obtinutã peste noapte, drept pentru care nimic trainic nu se construieste în tarã. Nu se consolideazã partide, nu se cresc oameni de stat, totul pare o costructie de nisip ce nu duce nicãieri.

Ileana Firtulescu