Nu mai putin de 5 copile au nãscut în ultima lunã la Petrosani, iar la nivelul Vãii Jiului, cifrele neoficiale sunt îngrijorãtoare. Organizatia „Salvati Copiii” din Petrila trage un semnal de alarmã, acum de Ziua Internationalã a Copiilor, pentru cã voluntarii de aici vor sã punã pe roate un program special dedicat acestui fenomen: copii cu copii.

Trãiesc în conditii mizere, în ingnorantã, fãrã pãrinti, sau în familii cu mari lipsuri, iar la un moment dat se trezesc mãmici. Sunt copii cu copii, iar cele mai mici au aproape 15 ani. Fenomenul este acum monitorizat de Organizatia „Salvati Copiii”, însã, nici pe departe nu este controlat.

Un caz uluitor vine chiar din centrul de la Petrila, iar profesoara Valeria Popescu, presedinta organizatiei ne explicã ce s-a întâmplat defapt.

„Am avut un proiect care s-a terminat, „Scoalã dupã scoalã”, în care am prins si o fetitã de 15 ani. Am aflat cu stupoare cã aceastã fetitã este însãrcinatã. Cunoscând conditiile în care trãieste, a fost pentru noi o grijã în plus. A nãscut. Nu si-a abandonat copilul. S-a chinuit în spital. A fost si ea internatã. L-a îngrijit, se ocupã de el, e curat, dar viata ei s-a schimbat, iar acum înseamnã, nu copilãrie, nu vise legate de ea, ci visul ei este ca fiul ei sã fie bine, pierzându-si total copilãria”, a spus Valeria Popescu, presedinta Organizatiei „Salvati Copiii” Hunedoara.

Astfel de copile le gãsim în fiecare cartier al Vãii Jiului. Putini sunt cei care se implicã, iar voluntarii de la „Salvati Copiii” spun cã este nevoie acum de un proiect special dedicat acestor copii cu copii. Au ales Ziua Internationalã a Copilului, ca sã popularizeze ideea si ne cer tururor sã ne implicãm. „Apelul meu se adreseazã scolilor, pentru cã am înteles cã mai sunt asemenea cazuri la liceele noastre. Se adreseazã tuturor celor care se pot implica si asta însemanã vecinul de  scarã, omul de pe stradã, înseamnã mãtusa, un om care vrea sã facã bine”, a mai adãugat Valeria Popescu.

Din 11 aprilie si pânã la 1 iunie, la Petrosani au nãscut 5 minore si lista este plinã în fiecare lunã. Unele îsi abandoneazã pruncii, îar în Valea Jiului au fost douã situatii în care femei în toatã firea i-au ucis si i-au aruncat la ghena de gunoi, ori în albia Jiului, iar proiectul celor de la Salvati Copiii se adreseazã si celor trecute de majorat, dar care continuã sã rãmânã însãrcinate. „La centru avem încã 4 mame însãrcinate, care au câte 4, 5 copii. Înainte, noi am reusit, cu acordul lor, sã le ajutãm sã îsi punã sterilet. E foarte bine sã mergem pe educatie. Se discutã mult despre educatie sexualã. Dar trebuie explicat, repetat, insitat”, a mai precizat presedinta „Salvati Copiii” din Petrila.

Cei de la Salvati Copiii ne cer nouã, societãtii civile, implicare în acest fenomen si poate cã de ziua lor, a copiilor, îi vom ajuta sã rãmânã inocenti, atât timp cât dureazã copilãria.

Diana Mitrache