Ce vor copiii din centrele de zi, de 1 iunie?

Nu sunt cei mai fericiti copii, nu au pãrintii acasã, pentru cã muncesc în strãinãtate, dar viata li se pare frumoasã, iar de ziua copilului sperã sã fie fericiti.

Vorbim despre copiii care vin zilnic la centrul organizatiei „Salvati Copiii” în Petrila. Cei mai multi sperã sã aibã o bicicletã, ori o trotinetã, pentru cã dorul de pãrinti încearcã sã îl domoleascã cu educatorii de la centru.

Vin imediat dupã scoalã si sunt peste 100 de copii la Petrila, la „Salvati Copiii”. Aici mãnâncã, îsi fac lectiile si îsi potolesc dorul de pãrinti, iar de ziua lor sperã sã fie foarte fericiti. Ce vor? Stiu cã nu toti pot fi alãturi de pãrintii lor si atunci, îsi doresc jucãrii si multe bucurii. „Îmi doresc o bicicletã nouã, cã de ziua Copilului îi bine si ne distrãm, cu prietenii de la centru”, mi-a mãrturisit un copilas din Petrila. „O sã merg la bunica mea, o sã mã duc în parc. Dacã as fi adult, copiilor le-as da daruri de Ziua Copilului, asa cã si eu astept daruri”, a mãrturisit un alt copilas.  „Noi vrem sã învãtãm si sã ne distrãm, iar la scoalã sã ne fie din ce în ce mai bine, ca sã putem face ceva”, l-a completat o fetitã ceva mai mare, care si ea vine zilnic la centrul din Petrila.

La „Salvati copiii” în Petrila sunt 100 de copii care vin zilnic, iar 40 dintre ei au pãrintii plecati la muncã în strãinãtate. Dascãlii de aici recunosc, însã, cã ei nu pot suplini lipsa acestora si, chiar dacã cei mai multi vor o bicicletã nouã, o trotinetã, ori role, dragostea pãrinteascã este tot ceea ce le lipseste.

„Cã-s bogati, cã-s sãraci, le lipseste dragostea si afectiunea. Nu banii trimisi din strãinãtate, nici la centrul de la Lupeni, nici de la Petrila, nu le lipseste bicicleta cum au zis, nu tine locul dorului extraordinar pentru pãrinti. Niciodatã nu von înlocui pãrintii. Îi ajutãm, îi sprijinim si, în multe situatii grave, am intervenit cu succes”, a mentionat si prof. Valeria Popescu, director „Salvati Copiii” Hunedoara.

Ziua Copilului, pentru astfel de copii, ar putea fi luminatã mult de prezanta pãrintilor, însã, cei mici se multumesc acum cu bunicii, mãtusile si fratii mai mari. Pentru ei, sãrbãtoare este când le vin pãrintii acasã, iar pânã atunci, se multumesc cu prietenii lor din centrul de zi.

Diana Mitrache

Advertisements