Nu au viziune, nu au idei si nici nu fac nimic. Asta spune liderul de sindicat Adrian Jurca, de la mina Livezeni, despre cei care conduc acum Complexul Energetic Hunedoara. Liderul minerilor a ajuns la aceastã concluzie dupã ce a fost chemat la sediul administrativ al CEH ca sã vorbeascã despre viitor.

Reprezentantii minei Livezeni si cei ai minei Vulcan au venit la CEH ca sã discute cu conducerea acestui colos industrial în derivã. Ceilalti, de la Lupeni si Lonea, nu au ajuns, pentru cã aceste mine sunt propuse pentru închidere si deja se cunoaste strategia. Cât despre viziunea pe care o au cei de la CEH, Adrian Jurca, liderul sindicatului Noroc Bun, care a reusit sã opreascã starea de insolventã, spune cã lucrurile nu se miscã deloc. Iar asta, dupã ce si Ministerul Energiei a anuntat 5 solutii pentru CEH.  „Toate solutiile lor sunt numai discutii, care nu au niciun fundament juridic si nicio bazã legalã. Minele, în opinia lor, cum vor ei sã le transfere, nu au nicio bazã legalã. Sunt pure declaratii, care prelungesc starea de incertitudine din Valea Jiului. Ne dau doar de înteles cã lucreazã la ceva, dar nu lucreazã la nimic concret pânã acum”, a declarat Adrian Jurca, lider la sindicatul „Noroc Bun” de la mina Livezeni.

Minerii nu mai cred cã unitãtile miniere care rãmân, respectiv Livezeni si Vulcan, vor putea sã fie exploatate pânã în 2024. Doar economic, lucrurile sunt clare în acest moment.

„Mina Livezeni are 82 de lei pe GigaCalorie. Vulcanul – 81, iar Lupeni 167 si Lonea 162 de lei pe GigaCalorie, se poate discuta deci cã existã, din punct de vedere economic, o diferentiere între cele 4 mine. Dar decizia va trebui sã apartinã unui guvern, care sã dea o hotãrâre de acest gen”, afirmã liderul de la Livezeni.

Adrian Jurca mai crede si cã scoaterea din insolventã a CEH a salvat 1.185 de oameni de la concediere, fãrã nicio platã compensatorie, iar în vara acestui an mai urmau alti 980.  „Ministerul s-a grãbit cu insolventa, ca oamenii sã plece fãrã niciun fel de protectie socialã” , a conchis Adrian Jurca.

Deocamdatã, nimeni nu poate scoate o strategie viabilã si minerii trãeisc fiecare zi în incertitudine. Situatiile economice si juridice se transeazã în instante, iar cei care trudesc sub pãmânt nu prea au materiale si piese. În plus, campania electoralã i-a determinat pe toti sã vorbeascã despre CEH, dar numai pentru a arunca pisica moartã dintr-o curte în alta, fãrã planuri de viitor.

Diana Mitrache