Oficial. Pierderile CEH în 2015 de 906.296.563 lei

Anul 2015 a pus capac Complexului Energetic Hunedoara. La finele anului trecut s-a decis intrarea în insolventã. Potrivit bilantului, la sfârsitul anului 2015, Complexul Energetic Hunedoara înregistra pierderi de 906.296.563 de lei.

Totul în conditiile în care, anul trecut bugetul de venituri si cheltuieli a fost aprobat cu pierderi de circa 404.477.000 de lei. Societatea Energeticã si-a dublat pierderile fatã de cele prognozate în bugetul de venituri si cheltuieli.

Situatia financiarã s-a degradat mai mult în momentul în care CEH-ului I s-a aplicat o amendã de aproape 600 de milioane de euro de cãtre Ministerul Mediului pentru necahizitionarea la timp a certificatelor de carbon.

Prin OUG nr. 11/13.05.2015, Guvernul a aprobat acordarea unui împrumut în limita sumei de 40.000 mii lei, din venituri rezultate din privatizare, pe o perioada de 90 de zile pentru rambursarea unui ajutor de stat acordat ilegal.

In temeiul prevederilor art.3 din OUG nr. 11/2015, în data de 09.06.2015 a fost semnatã între MFP, MEIMMMA si Societatea Complexul Energetic Hunedoara, o Conventie de împrumut în limita sumei de 34.785.015,45 lei.

Împrumutul a fost acordat pe o perioadã de 90 zile, din venituri din privatizare. La data limita stabilitã pentru rambursarea împrumutului, respectiv 08.09.2015, Societatea a comunicat MFP cã nu dispune de sumele necesare pentru rambursarea împrumutului si a dobânzii aferente acestuia. Ministerul Energiei a initiat în lunã martie 2015, demersuri la nivel national si european pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare destinat CEH, care sã asigure necesarul de lichiditãti pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitãtilor pentru o perioadã de 6 luni, cu mentinerea unitãtilor de productie de energie din cadrul companiei în stare de functionare pânã la aprobarea unui plan de restructurare, de cãtre Comisia Europeanã.

În baza acestor demersuri, Comisia Europeanã a emis Decizia CE nr. C (2015) 2652 final din 21.04.2015, cazul SA.41318 – România, ajutor de stat, pentru salvarea Societãtii Complexul Energetic Hunedoara, prin care a autorizat ajutorul de stat individual pentru salvare care va fi acordat societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA.

Ulterior, în temeiul OUG nr.22/24.06.2015 privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SÃ, MFP, MEIMMMA si Societatea Complexul Energetic Hunedoara au semnat Conventia de împrumut nr. 542693/16.07.2015, nr. 102824/ 14.07.2015, respectiv nr. DG 5566/1/14.07.2015.

Împrumutul a fost acordat în transe,din venituri rezultate din privatizare, în limita sumei de 167.000,00 mii lei, pe o perioadã de 6 luni, cu titlu de ajutor de stat individual pentru salvare, astfel prima transã, în valoare de 98.476,90 mii lei,  a fost acordatã în data de 20.07.2015; Acordarea celei de-a doua transe, în valoare de 68.523,10 mii lei, este conditionatã de rambursarea de cãtre CEH a împrumutului acordat în baza OUG nr. 11/2015. La data limita stabilitã pentru rambursarea împrumutului, respectiv 08.09.2015, Societatea a comunicat MFP cã nu dispune de sumele necesare pentru rambursarea împrumutului acordat în temeiul OUG nr.11/2015 si a dobânzii aferente acestuia. În aceste conditii, cea de a doua transã a împrumutului, în valoare de 68.523,10 mii lei nu a mai fost acordatã societãtii.

Statul român a pus sechestru pe o parte din activele Complexului Energetic Hunedoara. Odatã ridicatã administrarea specialã de la societatea hunedoreanã, ANAF a început executarea silitã, iar urmãtorul pas a fost sechestrarea unor active ale societãtii. Asta chiar în conditiile în care statul român este unicul actionar majoritar la companie si cu ajutorul sãu a fost prãduitã societatea.

Acum, tot statul vrea sã îsi recupereze cu orice pret datoriile de la Complexul Energetic Hunedoara.

Monika BACIU

Advertisements

11 comentarii la „Oficial. Pierderile CEH în 2015 de 906.296.563 lei

 • 2 iunie 2016 la 20:03
  Permalink

  Cum sa mearga treaba la CEH, cand directorul general se ocupa numai cu jonglerii si cu masinatii. El se ocupa sa suplimenteze posturi pe la diferite servicii prin ceh ca sa isi puna bine cunostintele. Asa face restructurarea acest director general prin suplimentari de posturi pe la tot felul de servicii. Cum se fac organigramele prin ceh domnule Chiuzan si de catre cine? Ce persoane vrei sa pui pe posturi caldute ca asa vor muschii tai sau asa sunt indicatiile sindicalistului Nica? Este adevarat ce se aude ca faci suplimentari de posturi pe la diferite servicii prin CEH? Asta este restructurarea marelui manager Chiuzan? Prostimea o trimiti acasa prin intreruperea activitatii iar madamelor din CEH le faci posturi caldute? Apropo de posturi domnule Chiuzan, ai auzit de notiunea de scoatere la concurs a posturilor? Ai desfintat tot felul de posturi si ai trimis acasa oameni competenti ca sa faci posturi caldute la madamele din CEH. Rusine!!!

 • 2 iunie 2016 la 20:05
  Permalink

  Iarasi isi umplu unii buzunarele de prin ceh. Acum e momentul sa se incaseze bani pe posturi. Aviz organelor statului. Care or fi scorurile?

 • 2 iunie 2016 la 20:06
  Permalink

  Bha mamaomida spune pe sleau care e situatia, Chiuzan asta vrea reactiivarea vechilor gasti din cnh si inlaturarea celor de la Mintia. Acest director general e foarte usor de manipulat, e la mana la toate madamele din ceh si mai ales a lu Nica si gasca lui. O sa vedeti cat de curand ce manevre de culise se vor face prin ceh, mai ales cu noua organigrama.

 • 2 iunie 2016 la 20:07
  Permalink

  Nica se lupta sa isi puna oamenii si cunostiintele lui pe functii cheie prin ceh, pe la tot felul de servicii, informatic, topografie, audit si asa mai departe. Se mai aude ca toate miscarile se vor face pana la intrarea din nou in insolventa. Deci Chiuzane stie lumea de toate manevrele tale si cu organigramele si cu posturile de prin ceh.

 • 2 iunie 2016 la 21:02
  Permalink

  SA VEDEM CARE SUNT PERSOANELE LA CARE LI SE FAC POSTURI PRIN CEH. TREBUIE SA RASPUNDA ACEST ASA ZIS DIRECTOR GENERAL. CAND O SA MAI VENIM IN CURTE SA VEDEM CE NE VA ZICE CHIUZAN ASTA.

 • 2 iunie 2016 la 21:47
  Permalink

  Ce va agitati asa, vrea si omu sa isi puna pe posturi caldute pilele si cunostintele ca si asa stie ca vine insolventa si va fi schimbat si cat mai poate vrea sa stie pilutele rezolvate. Vrea si el sa isi lase oamenii pe posturi cheie.

 • 2 iunie 2016 la 21:59
  Permalink

  De ce nu se leaga nimeni de unele birouri de prin ceh, de birourile organizare, resurse umane sau financiar? Sunt o armata de madame acolo care se lovesc cur in cur si de care nu zice nimic Chiuzan asta. S-au facut restructurari in toate birourile in afara de astea trei. Trebuie ca madamele astea sa aiba pile puternice ca sa reziste pe scaune. Sunt cate 5-6 intr-un birou, e poluat cu ele si Chiuzan mimeaza o restructurare. Trebuie ca minerii sa stie adevarul de ce se intampla in ceh. Asta dovedeste ca e dus de nas acest Chiuzan.

 • 2 iunie 2016 la 22:02
  Permalink

  De inspectorii sociali, adica de sindicalisti de ce nu mai aminteste nimeni? Unde sunt pontati, ce salarii iau, ce munca presteaza, ce program au? Poate sa raspunda cineva?

 • 3 iunie 2016 la 02:16
  Permalink

  Totul se invarte in jurul acestui om Nica Petre care incearca prin orice metoda sa isi puna bine cunostintele. Se incearca din nou inlocuirea de la conducerea serviciului informatic a lui Domokos care este un om vertical si corect, dar si cu studii, cu celebra Marta care a girat de-a lungul anilor o gramada de contracte paguboase pentru acesta societate prin care a cam umplut buzunarele unora de la conducere. Toata lumea stie ca daca iti pui omul potrivit la serviciul informatic ai si acces la informatii. De aceea acest om doreste sa puna aceasta persoana la conducerea acestui serviciu. Vorba aceea, cine are acces la inormatie, acela rezista. Nu conteaza cat de bun esti sau ce realizari ai , daca nu esti omul lui Nica nu rezisti pe o functie. Toata lumea din ceh vorbeste despre aceasta manevra care Nica o face cu mana si concursul directorului vremelnic Chiuzan. Ghici ghicitoarea mea , cine va pleca? Totul este pe pile, nu pe competenta la ceh. Sa stie tot poporul.

 • 3 iunie 2016 la 08:17
  Permalink

  ce insolventa sa mai vina?fiti seriosi …vine direct falimentul

 • 5 iunie 2016 la 08:08
  Permalink

  Acolo la cuibul de vespi numit sediu ceh, pilosii se ingramadesc prin birouri iar prostii muncesc pe rupte pe bani putini. De ce nu va spun sindicalistii adevarul privind restructurarea ce urmeaza in zilele urmatoare? Cum sa va spuna cand Nica a semnat pentru disponibilizarea in prima faza doar cu veniturile in completare, de la Mintia 380 de persoane, de la Paroseni 260 de persoane iar de pe minerit 200 de persoane. Acestia vor fi pur si simplu trimisi acasa doar cu venituri in completare fara nici un leu plati compensatorii. Nica si sindicatele lui o sa va decimeze ca pe niste muste. Normal doar Nica cu Jujan conduc ceh-ul in iar toate programele de restructurare ei fac in mare secret, ei isi incaseaza banul, isi pun oamenii pe functii iar prostii vor fi trimisi acasa cu buzele umflate. Asta va trebuie daca stati cu mainile in san si platiti sindicatul, ca sa va decimeze. Noapte buna energeticieni, Noapte buna mineri. ! Viitorul e aprope si o sa va lamuriti singuri. Hai PA!

Comentariile sunt închise.