Operatorul de apã si canal din Valea Jiului n-ar mai factura apa meteoricã dacã administratiile locale si-ar face retele de ape pluviale. În acest fel apa de ploaie n-ar mai ajunge în statia de tratare a societãtii si n-ar mai genera costuri suplimentare.
Apa Serv Valea Jiului încaseazã anul de la toti consumatorii din regiune circa 600 de mii de lei pentru apã meteoricã ajunsã în statia de tratare, iar costurile cresc considerabil cu exploatarea instalatiilor de tratare.
”Noi încasãm mai putin decât ne costã sã tratãm aceastã apã la statia de la Dãnutoni. Suntem de acord si este corect sã nu facturãm apa meteoricã, însã, conditia este ca localitãtile sã-si facã retelele de ape pluviale. În acest fel apa de ploaie nu ajunge în statia de tratare, sã dilueze apa uzatã si sã genereze costuri extrem de mari pentru epurare”, sustin specialisti din cadrul societãtii. În Valea Jiului si restul judetului a fost lansatã o petitie prin care se cere eliminarea de pe facturile abonatilor celor doi operatori regionali, Apa Serv Valea Jiului si Apa Prod Deva, a apei meteorice. Si initiatorul petitiei, senatorul Haralambie Vochitoiu sustine cã responsabilitatea ca retelele de scurgere a apei pluviale sã nu se intersecteze cu reteaua de canalizare a operatorului regional apartine autoritãtilor locale.
”Apa meteoricã nu este cuantificatã la acest moment înniciun fel, adicã nimeni nu stie exact câtã apã de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casã, asadar baza de impunere este ilegalã, iar aceastã taxã nu trebuie plãtitã de consumatorii casnici din Romania”. Vochitoiu a cerut Consiliului Judetean Hunedoara sã oblige cei doi operatori sã-si schimbe procedura de tarifare, astfel încât, consumatorii casnici sã nu mai fie taxati cu apa meteoricã.
Maximilian Gânju