Viata si istoria momârlanilor, ori a minerilor, vestigii vechi si obiecte folosite cândva sub pãmânt, ori la suprafatã în Valea Jiului, pot fi admirate gratuit sâmbãtã seara. Este Noaptea Muzeelor si, atât Muzeul Momârlanilor, cât si cel al Mineritului, douã muzee unice în România, îsi deschid larg portile în 21 mai.
Muzeul Momârlanilor este situat la mai putin de 2 km, pe drumul ce urcã pe Slãtinioara si este singura asezare încropitã de doi localnici, cu scopul de a pãstra tot ceea ce a însemnat folclor si traditii în zona Vãii Jiului. De la costume populare, la obiecte de uz casnic si chiar câteva cãsute pentru cazare, toate pot fi admirate în casa doamnei Lucretia Mãlinesc, care si sâmbãtã îi asteaptã pe vizitatori cu surprize, numai sã vinã. „Eu mã bucur din suflet, pentru cã avem ce arãta, cã sunt traditiile noastre din mosi strãmosi. Cine doreste, sã vinã. Ca în fiecare an, cã i-am asteptat si cu plãcinte. Vin, dar mai mult strãinii, cã ai nostri din Vale, nu prea vin, poate caum la Noaptea Muzeelor. Din Cehoslovacia, Germania, Polonia si din Canada”, spune Lucretia Mãlinesc, proprietara Muzeului Momârlanului.
Si Muzeul Mineritului îsi va deschide larg portile. Aici sunt utilaje, aparate, planse si vestigii ale mineritului, încã din primele zile de viatã ale acestei meserii. Toate vor putea fi vãzute de cei din Valea Jiului, ori chiar de turisti, gratuit, sâmbãtã seara. „Muzeul Mineritului va fi deschis. În fiecare an, când este aceastã actiune, muzeul este deschis si, spre bucuria noastrã, sunt si foarte multi vizitatori. Sâmbãtã, pânã la ora 2,00 va fi deschis si toatã lumea este bine-venitã”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Initiatã de Ministerul Culturii si Comunicãrii din Franta si patronatã în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfãsurat la nivel international. În România evenimentul este organizat de Reteaua Nationalã a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari retele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum. Si dacã vreti sã vedeti si alte muzee, atunci aflati cã din acest an existã si o aplicatie gratuitã pe telefoanele mobile prin platforma de storytelling izi. TRAVEL, pe care sunt disponibile tururi ghidate audio-video pentru muzeele care au ales sã le realizeze.
Diana Mitrache