Regizorul anului 2015 în România,  premiat de UNITER, Victor Ioan Frunzã ne invitã sâmbãtã la Petrosani la premiera „Nastasia – poveste de cartier”. Despre viatã, moarte, actori tineri si un teatru care îsi regãseste locul în rândul institutiilor de culturã de prestigiu, am vorbit cu marele regizor român, care a acceptat provocarea de a monta la Petrosani. Pentru cã stia cã la I.D Sîrbu „acasã” va gãsi cu cine sã lucreze.

Victor Ioan Frunzã semneazã directia de scenã a spectacolului de sâmbãtã de la Petrosani si, împreunã cu sotia sa Adriana Grand, care semneazã decorul si costumele, au creat o poveste pe care au adus-o si au pliat-o pe publicul zonei noatre. A fost chemat la Petrosani de managerul Nicoleta Bolcã si mai mult de o jumãtate de an a gândit piesa, pe care o vedem sâmbãtã în premierã. Victor Ioan Frunzã a vorbit despre ideea de a monta la Teatrul I.D. Sîrbu, despre oamenii pe care i-a gãsit aici si modul în care a lucrat cu ei. „Anul trecut am avut o discutie cu directorul teatrului Nicoleta Bolcã. Mi-a propus sã  vin sã montez aici si mie mi-a fãcut o mare plãcere, mai ales cã aici au montat regizori foarte importanti, dacã e sã ne referim numai la Mihai Mãnutiu, sau Alexandru Dabija. Dar si ceilalti, dar spun de acestia ca fiind regizori esentiali pentru teatrul din România si, în contextul acesta, a fost o bucurie sã vin si eu sã montez aici. E, însã, si o întâlnire profesionalã cu trupa de actori a teatrului, una solidã si extrem de bine articulatã. Se vede cã au trecut prin experiente teatrale diverse, neobisnuite, unele exceptionale si asta dã o rutinã bunã si un anumit profil, trupei. Si, în timpul în care am lucrat aici, mi-am dat seama cã lucrurile se confirmã, prin dedicatia si talentul actorilor, unul deosebit care îi caracterizeazã”, a declarat Victor Ioan Frunzã, regizorul anului 2015 în România.

La Petrosani, Victor Ioan Frunzã a gãsit actori tineri, dar si unii consacrati de timp, însã, spune cã vârsta lor nu a contat nici mãcar un pic. „Eu consider artistii, nu din perspectiva lor biologicã. E o gresealã. Aristii nu sunt nici tineri, nici bãtrâni. Sunt buni, sau prosti. Si din punctul acesta de vedere, artistii de aici sunt buni, iar unii dintre ei, foarte buni. Pe mine nu mã intereseazã vârsta. E un adagio celebru care spune cã valoarea nu depinde de numãrul anilor, nici în sus, nici în jos. Trupa este tânãrã, dar are si actori maturi, ceea ce este foarte bine pentru un teatru”, a mai spus Victor Ioan Frunzã.

Actrita din rolul principal, Amelia Toaxen ne-a mãrturisit cã si-a dorit enorm sã joace în piesa lui Victor Ioan Frunzã, dar a recunoscut cã rolul principal îi dã mari emotii, emotii de care vrea sã scape pânã la premierã. „Este un spectacol coplesitor pentru mine. O ocazie unicã si îi multumesc domnisoarei Nicoleta Bolcã, pentru cã a crezut în noi si ne-a adus un regizor mult asteptat, aici, la Teatrul I. D. Sîrbu. A fost un parcurs frumos si nici acum nu stiu bine ce mi se întâmplã. Este o rampã de lansare si Petrosaniul este pentru mine o rampã de lansare. Sunt si încântatã si emotionatã totodatã, iar uneori, ca sã îmi gãsesc starea, sar coarda, sau cad în melancolie. Nu a fost usor deloc”, ne-a mãrturist actrita din rolul principal, Amelia Toaxen, „Nastasia”.

Piesa are premiera sâmbãtã de la ora 18,00, iar Victor Ioan Frunzã a spus cã totul a fost adus si creat pentru publicul din Petrosani. Decorul si costumele, semnate de Adriana Grand completeazã tabolul si spectatorii se vor regãsi în personaje. „Am scris scenariul special pentru acest teatru, dupã piesa „Domnisoara Anastasia” a lui George Mihail Zamfirescu. Am studiat foarte mult, pânã sã ajung la aceastã solutie, pentru cã de anul trecut de când mi s-a propus sã vin, am fãcut niste auditii. A fost un proces întreg pentru premiera care vine, deschiderea fiind anul trecut prin luna iulie si am cãutat un titlu care sã rãspundã la cel putin douã cerinte: altitudinea intelectualã, asociatã cu accesibilitatea, care este un criteriu extrem de important pentru un teatru ca sã poatã pãtrunde în comunitate”, a mai adãugat Victor Ioan Frunzã, care a intitulat piesa „Nastasia – Poveste de cartier”.

Piesa ne va aduce prin anii 90, asa cum ne promite regizorul Vitor Ioan Frunzã si tema abordatã este legatã de aspiratiile tinerilor în comunitãtile sãrace. Cum vor „iesi la luminã” rãmâne sã vedem din sala de spectacol, unde suntem asteptati la finele acestei sãptãmâni.

Diana Mitrache