Gura pãcãtosului adevãr grãieste. Pentru prima datã un politician hunedorean recunoaste cã fiecare partid vrea sã ajungã la ciolan, indiferent de consecinte. Mircea Ioan Molot recunoaste cã fiecare formatiune politicã vrea sã ajungã de ciolan, chiar dacã calcã pe cadavre. Molot considerã, însã, cã decalogul stabilit de Partidul National Liberal nu are nicio noimã, mai ales cã se stia de la bun început cã acesta va fi încãlcat, lucru care duce la accentuarea neîncrederii cetãtenilor în politicieni.
“Eu nu as fi fost de acord (cu decalogul PNL-n.r.) stiind trecutul, dar stiam de la momentul în care a apãrut cã se va încãlca. Aici intervine neîncrederea populatiei în politicieni. Se stie foarte clar cã toate partidele vor puterea, cã de asta sunt partide si nu niste asociatii non-profit care sã se întâlneascã din când în când. Tu, ca formatiune politicã, în a doua secundã o încalcã”, a spus Mircea Ioan Molot în cadrul unei emisiuni la Hunedoara TV. Molot apreciazã decalogul impus de Blaga si Gorghiu ca fiind o gresealã puerilã si îi condamnã pe cei care nu i-au sfãtuit pe cei doi în privinta aceasta.
Presedintele PNL Hunedoara spune cã atunci când fãcea parte din Biroul National al PNL avea puterea de a schimba decizii. “Istoria îsi spune cuvântul. Când am devenit presedintele CJH în 2014 cu alianta DA am avut un numãr mic de primari si în jumãtate de an am luat 16 oameni care au rãmas dupã aceea la liberali, dar atunci nu s-a pus niciodatã problema decalogului. Astea sunt niste greseli puerile. Oare în tot Biroul National, nu a fost sã le zicã? Ei (Alina Gorghiu si Vasile Blaga – n.r.) nu au în spatele lor niste oameni grei care sã le spunã cã nu e bine ce fac. În momentul în care eu frecventam si eram membru al Biroului National, veneau decizii de la secretariat, de la presedinte si le discutam la modul foarte serios si nu întotdeauna se pleca cu ce se intra. Era o discutie pe principiu, pânã la urmã valoroasã cã asa a ajuns sã creascã PNL. Numai cã întoteauna dorinta de a ajunge la putere sub orice formã încalcã anumite principii care niciodatã nu au dus la bun sfârsit”, a mai subliniat Molot.
Cele 10 porunci ale decalogului PNL fac referire la urmãtoarele criterii pe care trebuie sã le îndeplineascã candidatii. Acesta sunt lustratia, traseismul politic, nepotismul, contractele si relatia cu statul, falsul în declaratii, stãrile de incompatibilitate si conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidatii la bugetul de stat, forme de plagiat si problemele penale. Cea mai încãlcatã regulã este cea a traseismului politic.
Monika BACIU