Ne dispar padurile, iar taierile ilegale par sa fie de neoprit.  In Romania, conform studiilor facute de Greenpeace, in fiecare ora sunt taiate peste 3 hectare de padure, iar judetul Hunedoara, din pacate, nu lipseste de pe harta defrisarilor.

Activistii ecologisti atrag atentia ca, fara paduri sanatoase si bogate, planeta nu poate sustine viata. Circa 80% din padurile lumii au fost degradate sau distruse, iar Romania se afla pe harta taierilor ilegale. Conform raspunsurilor primite de Greenpeace de la autoritati, in perioada 2009-2011 s-au inregistrat, in total, la nivel national, 31.456 de cazuri de taieri ilegale de arbori, iar judetul Hunedoara nu lipseste de pe harta taierilor abuzive. Din fericire sunt mai putine cazuri decat in alte judete, dar asta nu scuza cu nimic defrisarile abuzive. Falnicii condrii de odinioara sunt ciopartiti si hectare intregi de padure cad sub drujbele celor care exploateaza lemnul. Conform datelor oficiale, in judetul Hunedoara s-au semnalat 230 de cazuri de taieri ilegale de arbori,  care s-au soldat cu sanctiuni, adica amenzi contraventionale sau dosare penale, in functie de gravitatea faptei.

Ingrijorator este faptul ca in jurul nostru, in judetele limitrofe, se taie din abundenta, iar in Gorj sunt peste 2.500 de taieri ilegale. Vorbim despre padurile care comunica cu cele din judetul nostru, in unele cazuri arii protejate, asa ca problema ne priveste direct.

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, in Romania dispar peste 3 hectare de padure in fiecare ora, iar copacii iau drumul fabricilor de mobila sau de cherestea.

Carmen Cosman