Liliecii au fost in prim planul unui proiect derulat de Clubul Sporturilor Montane Hunedoara, care s-a derulat in 53 de scoli din judetele Hunedoara, Alba si Bihor. Iar elevii de gimnaziu au putut sa studieze liliecii chiar in habitatul lor.

Initiatorii proiectului – Clubul Sporturilor Montane Hunedoara – au plecat de la faptul ca multi oameni nu cunosc prea multe despre lilieci si viata acestora. Si chiar mai putini sunt cei care stiu ca liliecii sunt veritabile insecticide naturale, consumand cantitati foarte mari de insecte daunatoare agriculturii si padurilor. De precizat ca toti liliecii din Europa sunt insectivori, putand consuma intre 600 si 1000 de tantari intr-o ora. Pornind de la aceste aspecte, Clubul Sporturilor Montane Hunedoara a aut initiativa derularii proiectului ”Protectia liliecilor – factor determinant in combaterea biologica a daunatorilor”, care a beneficiat de finantare de la Administratia Fondului pentru Mediu, proiect care s-a adresat elevilor de gimnaziu. Astfel, in intervalul august 2011 – mai 2012 s-au desfasurat mai multe etape ale proiectului, respectiv formarea profesorilor din scolile partenere, informarea elevilor cu privire la importanta liliecilor, lansarea in scoli a concursului „Liliecii – de la mit la realitate!”, dar si realizarea de materiale informative. „Un produs original al proiectului este cartea „Ne jucam cu Lili”, care cuprinde cele mai bune creatii ale elevilor participanti la concurs (texte literare, desene, jocuri). O noutate in domeniul produselor educative este DVD-ul cu titlul „Liliecii si habitatul lor” realizat in format multimedia, pentru a putea stoca atat informatie stiintifica accesibila elevilor, cat si o galerie foto si un material video”, a declarat Mihaela Sopincean, presedintele Clubului. Iar dupa ce s-au informat despre lilieci, elevii au participat si la un concurs tematic, cu mai multe etape, finalizat cu premii atractive. Astfel, castigatorii etapei judetene, alaturi de autorii celor mai bune creatii publicate, au fost premiati cu o tabara in Parcul Natural Padurea Craiului, a carei tematica a fost cunoasterea habitatului liliecilor. Mihaela Sopinceanu spune ca nu intamplator a fost aleasa pentru aceasta activitate comuna Suncuius, din judetul Bihor, ci pentru ca este cunoscuta pentru numarul mare de pesteri care adapostesc lilieci. „Timp de 7 zile, drumetiile si jocurile au constituit lectii in natura pentru cei 33 de elevi participanti in tabara. Prin voluntariat, s-a realizat un traseu tematic despre lilieci si importanta lor. Traseul cuprinde 10 panouri informative amplasate in comuna Suncuius, intre bariera Bilnaca si Pestera Ungurul Mare,

contribuind astfel la cresterea imbunatatirea infrastructurii informativ-educative a zonei. Ultimele zile ale taberei au fost rezervate vizitelor de pestera (Vadu Crisului, Ungurul Mare) si initierii in alpinism”, a mai spus sursa citata anterior. Proiectul de educatie ecologica a antrenat in total 10.153 elevi si 46 profesori din 53 de scoli.

Carmen Cosman