Aproape 1.200 de dosare, in medie, a avut de solutionat in 2011 un judecator de la Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal din cadrul Tribunalului Hunedoara.

Tot anul trecut, in judetul Hunedoara, judecatorii au avut spre solutionare 69.028 de cauze, in timp ce 18.524 au fost pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Dar merita sa fii judecator in Romania? Merita volumul mare de munca, riscurile la care se expune un judecator comparativ cu latura financiara? Daca pui pasiune in ceea ce faci, merita sa fii magistrat in Romania pe un salariu echivalent cu ajutorul de somaj al unui italian.

Intr-o zi normala, un judecator poate avea si 72 de cauze pe rol, insa Mihaela Timisan, vicepresedintele Tribunalului Hunedoara, spune ca numarul dosarelor pe sedinta nu este un criteriu relevant de evaluare a muncii unui judecator.

”Fiecare sectie are un anumit specific al cauzelor, astfel incat numarul dosarelor pe sedinta nu este criteriul relevant. Intr-adevar la Sectia a II-a civila si de contencios administrativ se constata un numar mai mare de cauze, in special cele de restituire a taxelor de poluare, pretentii, dosare de faliment, cereri ale Oficiului Registrului Comertului”, spune Mihaela Timisan.

In penal insa lucrurile se complica, timpul de rezolvare a unui dosar marindu-se in functie de complexitate cauzei.

”In penal, cercetarea judecatoreasca axata pe administrarea probelor, direct si nemijlocit, presupune audierea unui numar foarte mare de persoane, respectiv parti vatamate, inculpati, martori.

Aici e durata mai mare de timp a proceselor, cu atat mai mult cu cat in prezent se constata o complexitate ridicata a cauzelor, in functie de natura infractiunii, numarul mare a persoanelor implicate, situatie care impune o probatiune complexa. Ultimul dosar este cu 75 de inculpati, pana ii strigi pe toti, dureaza o ora si mai trebuie si ascultati fiecare in parte”, declara Mihaela Timisan.

Au fost insa si momente in care a vrut sa renunte, insa pasiunea a fost mai puternica: ”Au fost momente in care am vrut sa renunt, cam o data la saptamana mi se intampla asta. Glumesc. Mi se intampla atunci cand se aduna mai multe, psihic, dar dupa ce ma linistesc, trec toate, imi place ceea ce fac”.

Cat despre amenintari, tot ea spune ca nu ii este teama ca vreun infractor i-ar putea pune viata in pericol.

”Nu mi-a fost frica niciodata, odata arestat un infractor ce poate sa faca? In 20 de ani te uita. Infractorii au un fel de respect si teama pentru autoritati. Ne-am confruntat toti cu antipatia cuiva. Mai periculosi, daca pot spune asa, sunt oamenii de rand… Tin minte ca in urma cu cativa ani am judecat cauza cuiva pentru o amenda si chiar si acum, daca ma vede, imi face tot felul de semne, imi arata pumnul, imi face semn ca imi taie gatul… Dar nu il iau niciodata in serios. Au fost cazuri in care au fost magistratii amenintati si cei care au facut asta au fost condamnati pentru ultraj”, precizeaza judecatorul Mihaela Timisan.

Cat poate castiga un judecator? Chiar si 7.000 de lei la Tribunalul Hunedoara, in functie de vechimea in munca si in sistem.

”Cel mai mult la noi se castiga 7.000 de lei. Raportat la volumul de munca, felul ei, nu merita sa fii judecator in Romania. Salariile la noi incep de pe la 4.000 de lei si in functie de vechimea in munca, in sistem, se poate ajunge si la 7.000. Insa un somer in Italia primeste 1.300-2.000 de euro, asa ca ajungi sa te intrebi daca merita sa fii judecator in Romania”, mai spune vicepresedintele Tribunalului Hunedoara.

Anamaria NEDELCOFF