UNPR se vrea partid cu staif, dar se poarta suburban, conform atitudinii publice a unor membri si simpatizanti. Racolarile seamana cu santajul, exclusii si demisionarii din alte partide negociaza pe rupte, iar in sustinere vin fostii aliati de afaceri oneroase.

Numiti RENEGADOS, toti cei care au compromis, la varf, si au plecat din PSD, mai ales, in perioada anilor 2000-2004, au devenit fetele mari in partidul de buzunar Uniunea Nationala Pentru Progresul Romaniei , filiala judetului Hunedoara (UNPR). Mama care i-a facut este presedintele Romaniei, Traian Basescu, iar scopul nasterii acestei

formatiuni este sa rupa din voturile opozitiei si sa pastreze un numar cat mai mare de supusi. Sigur, afacerea este afacere, pentru ca in judetul Hunedoara, pe vremea cand judetul era condus de actualul presedinte al UNPR, Mihail Rudeanu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean si Aurelian Serafinceanu, in calitate de prefect, pusesera bariera judetului si Vaii Jiului nelasand nici un investitor sa patrunda, protejandu-si astfel afacerile si afaceristii, in detrimentul dezvoltarii zonei.

De data aceasta, Mihail Rudeanu s-a incuscrit cu senatorul si fostul ministru PDL, Vasile Blaga, iar copii acestora au dezvoltat afaceri frumoase cu spitalele din judet. Altii sunt protejati si neatinsi de aripa legi, altii s-au gandit ca prind ceva la viitoarele alegri si dupa…

Amante si concubinaj

Racolarile in UNPR au intrat in linie dreapta si acolo unde nu se poate, se merge pe ”incaiera-i drace, ca de restul ma ocup eu”. Un exemplu de notorietate este cel din toamna anului trecut cand printr-un comunicat de presa UNPR anunta ca patru primari din judetul Hunedoara si-au anuntat oficial decizia de a candida din partea Uniunii la alegerile locale din 2012: Alin Traian Chiorean -Lapugiu de Jos, Mircea Ghilean – Bucuresci, Daniel Pupeza -Teliucu Inferior si Traian Marcus Achim – Buces.

La vremea respectiva Mircea Ghilean a aruncat public cateva vorbe din care ziaristii au dedus ca  „joaca la doua capete” , iar modelul de ”politician curva” este motiv de mandrie si potenta. „Am o sotie si o amanta. Asa sunt cele doua partide pentru mine. Care-i problema? Cati demnitari nu au si sotie si amanta? Scrieti asta”, a bravat Ghilean in fata jurnalistilor de la Ziarul Hunedoreanului.

Presedintele Mihail Rudeanu a confirmat stilul libertin de a face politica. ”Cu viceprimarii Cosmin Costa si Marcel Morar suntem intr-un fel de concubinaj. Nu ne-am luat cu acte, ca sa zic asa. Au semnat adeziunile, dar ele urmeaza sa fie validate in prima sedinta a Biroului Politic Executiv, care va avea loc luna viitoare”, spunea la vremea respectiva Rudeanu.

P otentiali candidati, renegados se inghesuie

La Petrosani, surse din partid spun ca un potetial candidat ar putea fi Aurelian Serafinceanu, fostul prefect de Hunedoara din mandatul 2000-2004. Acesta, evident, potrivit acelorasi surse sustinut si consiliat de fostul contabil sef al CNH, actual contabil sef la Preparatia Coroesti, Daniela Ciocodeica. Aurelian Serafinceanu a declarat insa in repetate randuri ca nu il mai intereseaza functiile publice si nici cele din partid si ca UNPR inseamna pentru el doar o promisiune facuta bunului sau prieten generalul Gabriel Oprea. Dar cum in politica situatiile sunt in miscare de la o zi la alta, ramane de vazut daca Serafinceanu isi respecta promisiunea de a iesi din partid sau…

In prezent, in Valea Jiului, cativa dintre proaspetii exclusi din PSD Petrosani duc tratative pentru a fi primiti in UNPR. Haralambie Vochitoiu a declarat ca isi mai bea cafeaua cu cei de la UNPR, considerandu-se un om liber, iar Dorina Plescan, la fel de libera, a avut intalniri cu reprezentantii partidului, dupa spusele acestora. In partid a mai aparut si un nou sef al Garii Petrosani. Deci UNPR munceste si regula se pastreaza, cea a reunirii renegatilor.

Dar UNPR ataca la varful organizatiilor locale pentru a racola noi membri care aduc si voturi. Atacurile/negocierile se poarta in zona vicepresedintilor si a membrilor Birourilor politice ale PSD si PNL. Informatiile din interiorul partidului spun ca daca nu le reuseste atragerea, prin ofertare, se va merge pe denigrare incapatanatilor care refuza. Adica, santaj la drumul mare.  UNPR nu prea are ce oferi, pentru ca se situeaza in sondaje in unele locuri la 0,25 la suta, dupa spusele lui Radu Berceanu, senator PDL:  si un protocol de colaborare pe plan local e problematic, in conditiile in care UNPR are doar  0,25% in unele locuri, asa ca nu ar trebui sa puna conditii. Deci, UNPR nici nu conteaza!

Pe blogul UNPR Hunedoara, , am cautat informatii despre actiunile partidului de buzunar si am constatat ca daca nu ar exista Cristian Diaconescu, nu ar exista blogul de promovare. Adica, 0,25 la suta….

Ileana Firtulescu