10Adãpostul de câini de la Uricani este aproape de finalizare, însã oficialii Consiliului Judetean Hunedoara intentioneazã sã solicite suplimentarea terenului si dublarea capacitãtii.

Dupã o bâlbã a alesilor locali din Uricani, care s-au vãzut nevoiti sã schimbe locatia viitorului adãpost de câini pentru cã primul teren ales era prea aproape de casele oamenilor, problema s-a rezolvat, iar adãpostul este aproape finalizat.

„Se lucreazã la amenajarea acestui adãpost si este aproape de finalizare. Chiar astãzi le-am spus celor de la Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân sã solicite Primãriei Uricani încã 1.500 mo de teren, pentru dublarea capacitãtii acestuia”, a declarat luni presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot. Adãppstul pentru câini este situat pe un teren ce a apartinut fostei Mine Valea de Brazi, acum dezafectatã,în zona Putului 8, departe de casele localnicilor.

Alesii locali din Uricani au dat deja în folosintã gratuitã, cãtre Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân, pe o perioada de 25 de ani, un teren în suprafatã de 1500 mp, situat în incinta fostei Mine Valea de Brazi.  Acolo va functiona un adãpost cu o capacitate de 130 de câini, dar pentru cã edilii din Vulcan si Lupeni nu au gãsit niciun teren disponibil pentru construirea unei locatii similar, oficialii Consiliului Judetean Hunedoara vor sã dubleze capacitatea adãpostului de la Uricani. Aici vor fi adusi maidanezii, vor fi deparazitati, sterilizati si crotaliati, pentru ca apoi sã se întoarcã pe strãzi, acolo de unde au fost ridicati.

Un alt adãpost, cu 75 de custi si o capacitate de 150 de locuri, functioneazã în Colonia Petrosani. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã „Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” a fost înfiintatã dupã ce  Consiliul Judetean Hunedoara a decis, în 2012, sã gestioneze în mod unitar, la nivel judetean, problema câinilor fãrã stãpân si sã finanteze aceastã activitate. Noul serviciu implementeazã un sistem cu acoperire judeteanã de identificare, marcare, vaccinare si sterilizare a maidanezilor. De asemenea, va fi realizatã o retea de adãposturi deservite de personal calificat si se va tine o evidentã unicã a câinilor tratati.

Carmen Cosman