9Palatul Cultural Minerul  îsi schimbã înfãtisarea pe zi ce trece si aratã tot mai bine, recãpãtându-si grandoarea de altãdatã. De la o ruinã gata, gata sã se prãbuseascã oricând, acum, clãdirea începe sã-si arate din nou valoarea si arhitectura minunatã. Edilul sef al lolitãtii, Cornel Resmeritã, sperã ca toate lucrãrile sã fie gata în câteva luni.

„Normal, termenul este pentru sfârsitul acestui an. Sper din tot sufletul sã reusim sã finalizãm toate lucrãrile pânã atunci, în ciuda faptului cã sunt tot felul de “ binevoitori” care fac fel si fel de reclamatii”, a declarat Cornel Resmeritã, primarul Municipiului Lupeni.

Totusi, la acest moment, în conturile primãriei nu sunt suficienti bani pentru plata firmei care face lucrarea, din cauza unei corectii financiare aplicatã administratiei. Primarul sperã însã cã va primi banii înapoi. De altfel, si localnicii sunt încântati de cum aratã acum palatul. “ Îmi pare tare bine cã în sfârsit s-a luat initiativa de a se reabilita palatul. Îmi amintesc faptul cã în fiecare zi când treceam pe lângã el, mã uitam cu nostalgie la zidurile care stãteau sã se prãbuseascã. Acum, avem din nou cu ce ne mândri”, ne-a declarat un cetãtean.  Palatul Cultural Lupeni, numit în perioada interbelicã Teatrul Miner, a fost construit la initiativa Regelui Ferdinand I, de cãtre Societatea Anonimã Românã „Lupeni”.  Din anul dãrii în folosintã, 1927  si pânã în 1948 , aici au concertat diferite orchestre camerale si simfonice, atât din tarã cât si din strãinãtate, iar pe scenã au jucat  mari maestri ai dramaturgiei românesti. Dupã 1948 a functionat ca si cinematograf, geamurile sãlii de spectacole fiind zidite cu cãrãmidã, iar la balcon s-au fãcut modificãri de-a lungul timpului pentru amenajarea unui aparat de video-proiectie. Desi proiectatã dupã Sala de aur a Filarmonicii din Viena, sala de spectacole a fost modificatã, scaunele fiind ridicate, dând aspectul unui amfiteatru. De-a lungul vremii i s-au date mai multe denumiri dupã regimurile politice care s-au perindat la conducerea tãrii, de la denumirea initialã de Teatru Minier, trecând în 1948 la numele de Palat al Muncitorilor, iar prin anii 70 fiind numit Palatul Cultural “Minerul”.  Dupã 1990 nu a mai existat niciun interes al conducerii minei Lupeni, în posesia cãreia se afla din 1948, de a-l mai îngriji. Astfel, s-a degradat în anul 1999, când a fost dat ca locatie  de întâlnire si manifestare disponibilizatilor. În câtiva ani, întreaga clãdire a ajuns într-o stare de degradare avansatã, iar acum, aproape cã stã sã se prãbuseascã.

Luiza Andronache