Zeci de cersetori din localitãtile Vãii Jiului au pus stãpânire, la propriu, pe mânãstirea din Defileul Jiului, unde a avut loc hramul schitului de lângã asezãmânt. Unii credinciosi s-au arãtat deranjati de cersetorii care se tineau scai de ei, însã altii i-au tolerat cu gândul cã este zi de sãrbãtoare.
Încã de dimineatã în statiile CFR de pe raza Vãii Jiului, zeci de cersetori asteptau cuminti trenul care avea sã-i ducã la Mânãstirea Lainici din Defileul Jiului, unde în fiecare an de Schimbarea la Fatã a Mântuitorului se strâng mii de pelerini din toatã tara. Cornel are 32 de ani, este din Petrosani si de mai bine de cinci ani merge la cersit pe 6 august, la mânãstirea din defileu. Bãrbatul este însotit de cei trei copii si nevastã, iar ei strâng „grosul”.
„Nu furãm, nu dãm în cap. Mergem pentru pomanã si nu la cersit cum ziceti voi. Asa se dã de pomanã, bani si mâncare. Copiii i-am luat pentru cã nu am cu cine sã-i las acasã”, sustine bãrbatul în timp ce asteaptã trenul. Ca el sunt alti cersetori, încolonati cuminti pe peronul îngust din Statia CFR Parângul-Petrosani. „Da, mergem la cersit si ce treabã aveti voi? Se dã de pomanã, ei nu vin de Luminatie aici? Bani, mâncare, lumânãri, primim tot ce ne dau românii”, spune o altã cersetoare.
Zi bãnoasã
Sãrbãtoarea Schimbarea la Fatã a Mântuitorului umple buzunarele cersetorilor din cele sase localitãti ale Vãii Jiului care merg cãtre Mânãstirea Lainici. Cum sunt
câteva mii de credinciosi care participã an de an la ceremoniile religioase de la schitul mânãstirii si de la mãnãstire, succesul este garantat. „Facem bani, am fãcut anul trecut 1000 de lei fãrã mâncare. Am fost eu si copiii, trei copii. Acum este si nevastã-mea cu noi si cred cã facem mai mult. Trebuie sã fie cineva care sã primeascã de pomanã”, mai spune Cornel. Cetele de cersetori au stârnit nemultumire printre credinciosii care au cãutat linistea de la sfântul lãcas. Totusi, cei mai multi i-au tolerat pe cersetori, nu însã si fortele de ordine, politisti, jandarmi sau cei de la TF.
„Mireasa din Defileul Jiului”
Schimbarea la Fatã a Mântuitorului este una din cele mai mari sãrbãtori crestine si unul dintre evenimentele importante pentru Mânãstirea Lainici. Pe sase august este hramul Schitului Locurele, asezãmânt al mânãstirii situat în
imediata apropiere de lãcas. Mânãstirea numitã de pelerini „Mireasa din Defileul Jiului” este asezatã la mijlocul defileului Vãii Jiului, la 25 km distantã de Petrosani. Aici se aflã si o icoanã a Maicii Domnului grabnic ascultãtoare adusã în anul 2006 si despre care se spune cã este fãcãtoare de minuni, iar acesta este încã un motiv pentru ca lãcasul de cult sã fie un loc important de pelerinaj al credinciosilor din toatã tara.
Maximilian Gânju