Din clipa când presedintele PNL Petrila, Costel Avram, a fãcut declaratii publice cã ar vrea sã preia în concesiune Parcul Pensionarilor din Petrila, având în vedere cã a fost construit de un liberal, si sã-i redea ‚splendoarea’ de altãdatã, s-a declansat asa o dragoste de acest parc la alti politicieni încât situatia aratã ca în zicala ”luptã pentru pace de nu mai rãmâne piatrã pe piatrã”.

Amenajarea la standarde respectabile a Parcului Pensionarilor din Petrila, a devenit motiv de bãtãlie surdã, cu zâmbetul pe buze, între partenerii USL – PSD si PNL – în cadrul Consiliului Local. Din clipa când presedintele PNL Petrila, Costel Avram, a fãcut declaratii publice cã ar vrea sã preia în concesiune respectivul parc având în vedere cã a fost construit de un liberal si chiar a purtat numele acestuia pe vremuri, respectiv N. Teodorescu, s-a declansat asa o dragoste de acest parc încât situatia aratã ca în zicala ”luptã pentru pace de nu mai rãmâne piatrã pe piatrã”. Brusc în Consiliul Loical a apãrut o doamnã care a prezentat un plan de amenajare, iar hotãrârea de atribuire s-a dorit a fi luatã pe repede înainte, dar consilierii liberali au sãrit ca arsi: ce e atâta grabã cã pânã acum nu vã durea nici la trei metri în spate?? Ca urmare s-a cãzut de acord sã se facã o selectie de proiecte pentru Parcul Pensionarilor. În urmãtoarea sedintã, aceeasi doamnã, sustinutã de PSD (spun apropiatii PSD), a mai venit o datã cu un proiect pe aceastã temã, dar s-a invocat aceeasi selectie de proiecte.1-1

Între timp, o delegatie liberalã a cerut audientã primarului Ilie Pãducel, si printre multitudinea de probleme abordate, în sensul ca liberalii sã nu mai fie blocati în a face ceva pentru orasul în care activeazã, s-a stabilit ca primarul sã initieze un proiect de hotãrâre pentru parc, cum crede cu cuviintã, dar sã fie o atribuire în concesiune sau administrare transparentã si serioasã. Zis si fãcut. Primarul Petrilei a prezentat proiectul cu pricina în sedinta de luni a Consiliului Local.

S-a iscat o întreagã tevaturã, cã de fapt acolo se va face activitate comercialã si cã trebuie, totusi, ca parcul sã fie al primãriei ca spatiu public de recreere, cã nu trebuie înstrãinat, dar sã se dea în concesiune doar clãdirea fostei popicãrii, unde se pot desfãsura activitãti comerciale si restul sã rãmânã primãriei, cã dacã acel investitor schimbã destinatia acestuia, cã dacã se transformã în colt de nunti si crâsme, dacã, dacã… De zici cã erau în povestea Drobului de sare, când stabilirea regulilor le apartinea chiar consilierilor.

S-au vehiculat si niste sume pentru pãrãginita clãdire a fostei popicãrii, sume menite sã alunge orice doritor de investitie, adicã vreo 25 lei/mp, care se ridicã la un total de aproximativ 160 milioane lei vechi pe an. Haida, de!  Nici cel mai tare restaurant nu scoate atâta bãnet. Adic1-2ã, bani pentru amortizarea investitiei, bani pentru plata cãtre primãrie a concesiunii, plus un profit de o pâine, acolo. Deci solutia este una de alungare a investitorilor si nu de atragere a lor.

În mod normal, un administrator care gândeste o strategie pe termen lung, din care orasul sã fie în câstig, dar si investitorul – pentru cã nimeni nu este dispus sã arunce bani pe apa sâmbetei – dã un termen de gratie, pe o sumã rezonabilã, un an-doi, dupã care îsi asigurã pe termen lung un venit constant, pe un pet realist.

Dar cum politica stricã tot, solutia cu segmentarea concesionãrii – clãdire separat, terenul parcului separat – este o solutie strecuratã de social-democrati&sustinãtorii pentru a nu ajunge parcul pe mâna liberalilor. Mai ales cã acestia doresc sã redea denumirea de altãdatã a respectivului parc si le-a mai mers si gura cã vor angaja un arhitect care sã le întocmeascã proiectul. Acest lucru pare inadmisibil pentru PSD, care a fãcut legea prin Petrila! Foarte bine, sã o facã, dar sã vedem si noi mãcar o realizare remarcabilã marca PSD. Dar sã nu permiti dezvoltarea, doar pentru cã altii ar putea sã culeagã laurii/aprecieri ale petrilenilor, este o gândire rudimentarã.

Ca urmare, proiectul initiat de Ilie Pãducel nu s-a mai supus la vot urmând sã se modifice doar pe concesionarea imobilului din parc, restul de vreo 5.000 mp de teren rãmânând în pom.

”Noi vom relua discutia pentru cã foarte usor s-a renuntat la selectia de proiecte. Lucrurile se pot stabili clar prin caiet de sarcini, apoi prin contract cu clauze stricte. Este deja târziu, amenajarea acelui parct cere timp, o parte din lucrãri ar trebui demarate în aceastã toamnã, iar la primãvarã ar trebui sã fie terminate pentru a fi dat circuitului public cât mai repede, cu activitãti recreative, culturale si economice” – a declarat Doinita Bãlãnesc, consilier local PNL Petrila.

Pe de altã parte, într-o declaratie fãcutã în urmã cu o lunã, presedintele liberalilor  petrileni, Costel Avram, spunea cã nu tine neapãrat sã fie atribuit lor, liberalilor, dacã alte proiecte sunt mai bune, dar cã ar trebui, ca recunoastere, sã poarte numele celui care i-a dat nastere. Cu alte cuvinte, ”spãlati-vã cu el pe cap”…

Ileana Firtulescu