Un profesor de informaticã de la Universitatea din Petrosani este acuzat de studenti de conditionarea promovãrii examenului de manualele cumpãrate, evident la negru, de la el. Conducerea UPet anuntã demararea unei verificãri în acest sens.

În mai multe zone din municipiul Petrosani au apãrut anunturi, postate de un ONG care luptã împotriva coruptiei din facultãtile românesti, referitoare la profesorul Constantin Zãvoianu, de la Universitatea Petrosani. Sub numele „Din dosarele secrete” se spune cã profesorul de informaticã Constantin Zãvoianu „interzice rãsfoirea manualului sãu la examen, doar dacã nu l-ai achizitionat din servieta sa! Nimeni nu face nimic în acest sens, doar pentru cã în România <<merge si – asa>>. Ne-am sãturat, domnilor Profesori, de un asa tratament!”.  Manifestul, ca sã îl numim asa, a fost distribuit în 1784 de exemplare, dupã cum scriu autorii lui si reprezintã o campanile încurajatã de Omnia Verba, “pentru libera exprimare a opiniei”.

1-1Rectorul Universitãtii din Petrosani, Aron Poantã, spune cã a aflat despre aceste manifeste si cã a decis sã ia mãsuri în limitele legale. “Am discutat cu decanul Facultãtii, cu dl Baron si l-am rugat sã discute cu domnul Zãvoianu, sã vadã care este situatia. Vreau sã vã spun, însã, cã nu existã nicio sesizare scrisã din partea vreunui student în acest sens”, a declarat Poantã. Totusi, oficialul UPet este decis sã îl cheme pe profesorul de informaticã la Consiliul de Administratie pentru a discuta problema ridicatã, dar a precizat cã fãrã un document care sã semnaleze negru pe alb eventualele nereguli nu se pot face prea multe din punct de vedere legal.

Constantin Zãvoianu este lector universitar în cadrul departamentului Matematicã-Informaticã a Facultãtii de Stiinte, unde Decan este  Mircea Baron.

Carmen Cosman