Liderii Sindicatului „Huila”, la care sunt afiliati angajatii de la cele trei mine neviabile, acuzã conducerea Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA cã a pus presiune pe mineri pentru a nu participa la mitingul organizat  în Petrosani.

Presedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos , sustine cã s-au fãcut presiunia supra oamenilor si, mai ales, asupra personalului TESA, si cã i s-a sugerat si lui, direct, sã renunte la manifestarea de protest organizatã marti. Domokos spune cã presiunile au fost fãcute direct de conducerea SNIMVJ. „S-a încercat sã se punã presiune pe oameni sã nu participe la miting, personalului TESA i s-a sugerat sã nu participe la miting…

Conducerea a fãcut acest lucru, nu stiu ce interese are (…) Oamenilor li s-a sugerat sã nu participe la miting, iari nouã ni s-a spus de cãtre conducerea societãtii cã ar fi bine sã renuntãm…”, a declarat Laszlo Domokos, liderul Sindicatului „Huila”.2-1

Pe de altã parte, directorul SNIMVJ, Petre Drãgoescu, recunoaste cã a stat de vorbã cu sindicalistii, dar în ideea amânãrii actiunii de protest. „La sfârsitul acestei sãptãmâni vom avea o întâlnire la nivelul ministerului, pentru a încerca sã gãsim o solutie a acestei probleme. Le-am solicitat sã amâne protestul pânã dupã aceastã întâlnire”, a declarat Petre Drãgoescu. Cât priveste personalul TESA, directorul SNIMVJ spune cã nu ar fi putut participa la actiunea sindicalã decât dacã ar fi plecat mai repede de la serviciu, pentru cã mitingul a fost programat între orele 13:30 – 15:30.

Sindicalistii reclamã faptul cã oficialii Complexului Energetic Hunedoara au refuzat de la 1 iulie  sã mai cumpere huilã de la cele trei mine neviabile – Petrila, Paroseni si Uricani – ceea ce duce la oprirea productiei. În plus, pretul oferit pentru cãrbunele extras de ei este extrem de mic, de doar 43 de lei/ Gcal, în contradictie cu programul convenit cu reprezentantii Comisiei Europene. La începutul acestei sãptãmâni, CEH a lansat o comandã, pentru 10.000 de tone de huilã, dar numai pentru sãptãmâna în curs, ceea ce nu rezolvã problema de fond.

Carmen Cosman