Statul român trebuie sã rãspundã pentru tragedia de la Mina Uricani din anul 2011, în opinia apãrãtorilor celor învinuiti de acest accident. Inculpatii de la Mina Uricani se vor întâlni cu magistratii în data de 20 septembrie. La termenul de marti, procesul a suferit o nouã amânare. Noutatea a fost însã faptul cã avocatul unuia dintre inculpati, Paula Iacob a fost prezentã la acest proces.
Renumitul avocat este de pãrere cã statul român trebuie sã fie tras la rãspundere pentru decesul celor cinci mineri de la mina Uricani din anul 2011. La termenul de marti s-a solicitat includerea si a Ministerului de Finante ca parte responsabil civilmente în dosar.
”Nu s-a întâmplat nimic special în sensul cã am fost de acord cu solicitarea fãcutã de Ministerul de Finante prin Directia Financiarã de la Hunedoara care a solicitat un termen pentru a studia dosarul. Cererea era absolut legalã si noi avem dreptul la apãrare, cei care suntem inculpati si partea civilmente responsabilã de care este vorba în cauzã care abia acum intrã pentru cã s-a ridicat la un termen anterior lipsa calitãtii acestuia pe parte civilmente responsabilã pentru cei care erau înainte de dosar. Eu am acest dosar, trebuie sã va mãrturisesc cã e la suflet, entru cã cei pe care îi asist sunt oameni care rãspund pentru o faptã pe care nu au comis-o. În toatã lumea aceasta si am luat legãturacu toate juristele ale lumii cu care sunt colegã în Federatia Mondialã a Femeilor de Carierã Juridicã. Am întrebat peste tot unde existã un sistem de mine si absolut în aceste justitii indiferent cã sunt dintr-o lume africanã, sud-americanã sau europeanã nu se inventeazã vinovati. În cazul de fatã se cautã neaparat o vinovãtie a unor oameni care nu au fãcut altceva decât sã munceascã si sã îsi facã datoria”, a declarat avocatul Paula Iacob, la Petrosani.
Ministerul de Finante va face parte din dosar ca parte civilmente dupã ce mina Uricani, locul unde s-a petrecut accidentul a fost trecutã la partea neviabilã si anume la Societatea NAtionalã de Închideri Mine. Mai mult, avocatul considerã cã solutia cea mai potrivitã în acest dosar este achitarea celor trei sefi acuzati de ucidere din culpã.
”Este situatia aceasta cu societatea de închideri de mine care trebuie desfiintatã. Statul pe final, trebuie sã rãspundã de ceea ce s-a întâmplat, ori statulnu poate rãspunde decât prin Ministerul de Finante care la rândul lui a dat potrivit legii Directiei Financiare, dar eu cred cã datã fiind importanta procesului pe final va veni si un reprezentant direct al Ministerului de Finante care reprezintã statul. Procesul cam pune probleme pentru cã aceste pierderi, aceste familii si-au pierdut oameni dragi, apropiati în acest accident, trebuie despãgubite, vor avea nevoie copiii de sume de bani, se pune si problema banilor, de aceea statul care este proprietarul acestor mine trebuie sã fie parte din proces si sã rãspundã de cei care deocamdatã au calitatea de inculpat. Eu nãdãjduiesc în acest dosar sã se ajungã la o solutie de achitare care atât din punct de vedere penal, cât si moral si material, oamenii acestora nu le vor ajunge anii de viatã pentru a plãti dacã vor fi obligati la plata sumelor solicitate cu titlu de despãgubiri morale si materiale, dar moral oamenii acestia nu trebuie sã ajungã sã fie condamnati si aceasta este convingerea mea nu în calitatea de avocat care apãr un inculpat, este opinia mea în calitate de om care trãieste în societatea româneascã. Este o parte a vietii noastre si repet cã nãdãjduiesc cã cei care vor judeca aceastã cauzã sã vadã si altceva decât litera moartã, neagrã, pe pagina albã a dosarului si sã vadã cât de curatã este constiinta acestor oameni, dar care au acest ghinion cã în loc sã lucreze într-un birou în care sã-i vinã salariul în liniste, într-un birou cu aer conditionat si cu soarele intrând pe fereastra biroului coboarã în adâncul minei punându-si viata în pericol si în egalã mãsurã si a celorlalti care lucreazã în acest mediu atât de dificil. Pentru mine este o problemã de suflet si de respect pe care eu socot cã oamenii acestia trebuie apãrati cu curaj, cu pretuire, cu folosirea legii exact asa cum se cuvine si cu nãdejdea cã vom obtine solutia dreaptã care nu poate fi altceva decât achitarea”, a mai precizat sursa citatã.
La termenele trecute, avocatii inculpatilor au solicitat numirea unui expert judiciar care sã reanalizeze conditiile în care s-a petrecut accidentul de muncã de la mina Uricani. Potrivit avocatului, numirea acestui expert poate insfluenta într-o oarecare mãsurã decizia magistratilor.
”Mãsura în care expertul va fi corect si va îmbrãtisa asa cum îi spune stiinta si cum tot ceea ce se cunoaste în aceastã materie eu spun cã nu pot sã dea decât o lucrare favorabilã si opiniile pe care le avem din partea consilierilor parte care îi vom numei, pentru cã este bine sã avem cât mai multe opinii pentru ca judecãtorul sã poatã sã desprindã ceea ce este imaginatie si neadevãr de ceea ce este realitatea faptelor din aceastã cauzã si sã se ajungã la solutia care nu poate fi decât înlãturarea acestei rusinii, a situatiei de inculpat si a reveni ceea ce au fost întotdeauna, niste oameni cinstiti, curaosi, care si-au fãcut munca cu dragoste si respectul celor care le-au fost subalterni”, a mai spui Paula Iacob.
Potrivit avocatului, statul român ca proprietar de drept al minelor din Valea Jiului este responsabil pentru accidentele de minã ce au avut loc. Acesta ar trebui sã fie singurul vinovat care sã suporte toate sentinetele.
”Eu nu merg pe ideea cã trebuie neaparat un inculpat, eu spun cã ne aflãm într-un domeniu în care din pãcate, în lumea întreagã, existã chiar sunt tãri care niste mijloace atât de moderne în mine încât la noi nici în cele mai frumoase gândiri nu le putem imagina. În cele mai bune conditii existã din pãcate aceste fenomene ale naturii pe care omul nu le poate stãpâni. Sã sperãm cã va veni o zi în care vor dispãrea, dar pânã când nu vor dispãrea nu putem vorbi despre o vinovãtie neaparatã. Ceea ce existã pe laturã civilã incontestabil statul care este proprietarul acestor locuri de muncã care prezintã un pericol, statul va trebui sã plãteascã. Codul civil spunea foarte precis cã rãspunde si proprietarul unui mijloc de transport periculos, atunci cum sã nu rãspundã statul care este proprietarul unui loc care din cauze naturale se pot produce accidente cu daune materiale, morale si chiar de vieti omenesti”, a mai precizat Paula Iacob la Petrosani.
În accidentul de la mina Uricani din anul 2011 si-au pierdut viata 5 mineri, iar trei sefi sunt trasi la rãspundere în instantã pentru ucidere din culpã. Urmãtorul termen în dosar a fost fixat pentru data de 20 septembrie.
Monika BACIU