Mai multi candidati la functia de miner la Mina Lupeni au protestat si au decis sã depunã contestatii dupã afisarea rezultatelor. Asta, pentru cã, spun ei, au fost admisi unii cu timpi de „lopãtat” mai mare, în timp ce altii au fost respinsi.

Scandalul s-a iscat dimineatã la poarta minei, când unii dintre cei aflati pe liste au decis sã depunã contestatii. Ei au invocat timpii scosi si au cerut explicatii cu privire la criteriile legate de distanta de lalocuintã la unitatea minierã. Totul pentru cã a fost bãtaie pe cele 60 de locuri din frontal. „Este unul care a scos 57 de secunde. E cel mai bun timp posibil, cã media a fost de 2 minute si, pentru cã locuieste în orasul Uricani a fost respins”, spune unul dintre nemultumiti, care si el a scos timp bun, dar a picat pentru cã locuieste la Vulcan si nu la Lupeni.

1-1Oamenii au avut ca probã de lucru sã încarce o cantitate de 400 de kg de steril peste un parapet asezat la un metru si jumãtate înãltime. „Aici se stia de dinainte  cine câstigã. Cã azi dimineatã unii deja veneau fãrã sã vadã listele, ca sã întrebe în fata noastrã ce acte sã depunã pentru angajare”, spune un alt nemultumit. „Eu am 29 de ani si am fost respins cã au prioritate cei sub 24. Nu se poate asa ceva!. Am 1,42 timpul scos la lopatã si sunt printre cei respinsi în conditiile în care sunt admisi cu 2 minute”, a declarat un alt nemultumit.

„Am 2,19 minute, dar nu mi-au arãtat ceasul. Sunt dezamãgit”, a adãugat un altul, care a mai fost depunctat si din cauza vârstei, desi are 29 de ani.

Directorul minei Lupeni, Sorin Sandu sustine cã fiecare nemultumit a avut posibilitatea de a depune o contestatie la sediul Societãtii Nationale a Huilei din Petrosani. „Acestea vor fi analizate de o comisie din care vor face parte cei din conducerea SNH si fiecare va fi analizatã. Noi am stabilit niste criterii si acesta este rezultatul”, a declarat Sorin Sandu.

În plus, directorul general al SNH, Nicolae Drãgoi a declarat cã acestea sunt doar primele angajãri care se fac si cã este posibil ca pe viitor sã mai fie angajati si alti munictori. „Am analizat organigramele si avem nevoie de oameni si la Lonea si la Vulcan. Dar abia am reusit sã facem demersurile necesare pentru Lupeni. Vom vedea ce putem face în viitor”, a adãugat Drãgoi.

1-2

1-3

Diana Mitrache