Protest la Hidroconstructia / Muncitorii au întrerupt lucrul

Zeci de muncitori care sapã santuri cu pretul vietii, pentru salarii derizorii, au întrerupt luni dimineatã lucrul. Ei s-au dus la poarta firmei angajatoare, Hidroconstructia, pentru a-si cere salariile restante. Oamenii se tem cã nu vor mai fi plãtiti pentru cã lucrãrile lor sunt la final si au cerut salariile restante.

Totul s-a petrecut pe DN 66 la intrarea în Defileul Jiului, acolo unde oamenii au cerut la poarta Societãtii Hidroconstructia sã primeascã banii restanti. „Trei oameni au murit de la noi în ultimele 3 luni si noi nu ne luãm banii. Cerem sã ni se dea dreptul nostru, cã si asa ne riscãm viata pentru un pumn de mãruntis”, a spus unul dintre protestatari, care fãcea referire la cele douã accidente mortale în care colegii lor si-au pierdut viata, dupã ce malurile de pãmânt s-au surpat peste ei în gropile ce le-au devenit morminte. „Suntem aici cã nu ne-am primit salariile de o lunã si jumãtate. Tot ne mint cã nu au bani. Avem salarii mici acum, dupã ce ne-au tãiat sporul de subteran, cã am terminat lucrarea de pe defileu si acum lucrãm la santuri în Lonea, sau la Vulcan. Maxim 800 de lei luãm”, spune un alt muncitor protestatar. „Pentru atâtia bani au murit colegii nostri si noi sãpãm santuri în cãldurã si ei ne spun cã nu sunt bani. Pãi dacã acum nu sunt, când terminãm lucrarea, nici atât!”, spune un altul.

2-1Oamenii au venit luni dimineata la poarta unitãtii si au sustinut cã nu pleacã pânã nu primesc garantii cã le intrã banii în conturi. Asta pentru cã ei sustin cã lucrãrile au fost prost gestionate si cã se pare cã nu mai sunt bani. Tocmai de aceea nu mai vor sã lucreze. „Noi depindem de ei sã ne dea salariile si ei de noi sã terminãm lucrãrile. Nu mai facem nimic, pânã nu ne vedem banii”, au adãugat muncitorii.

Nimeni, însã, nu a venit din conducerea societãtii sã discute cu muncitorii, iar acestia s-au plâns cã nici echipamente de protectie nu au primit, motiv pentru care si-au riscat sãnãtatea si chiar viata. „Stiti cã nici mãnusi nu ne-au dat? Lucrãm 10 sau 11 ore pe zi si nici 8 nu ne plãtesc”, sustin oamenii.

Cei mai multi spun cã lucreazã la Hidroconstructia din anul 2004, dar acum, pentru cã lucrãrile sunt la sfârsit nu mai sunt bani sã le achite.

Diana Mitrache