Vizibil emotionat, înconjurat de prieteni, familie si sustinãtori, îmbrãcati în tricouri albastre, Tomi Coconea, ”soimul din Parâng”, a plecat sâmbãtã spre cea mai grea competitie mondialã. El si-a promis lui si întregii asistente din fata primãriei din Petrosani cã se va întoarce campion. De altfel, a si fost numit de cãtre organizatorii întrecerii de andurantã „Red Bull X-Alps”, favoritul cursei.

Tomi a primit de la primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, steagul României, cu care va urca la cer si mai apoi pe cea mai înaltã treaptã a  podiumului de la Monaco. „Noi i-am acordat cea mai înaltã distinctie publicã, cea de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Satisfactia va fi supremã când va câstiga, sperãm noi, acest premiu, iar noi îl vom sprijini, iar la întoarcere îi pregãtim o sosire pe cinste. Ori poate cã vom fi chiar cu el la start”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

4-1Toma Coconea a venit cu familia, iar mama sa privea emotionatã de la distantã cât de iubit este cel ce a devenit, prin munca sa, simbolul muntilor Parâng în lume. Tocmai de aceea si Tomi a avut emotii mari si chiar a mãrturisit cã i-a fost mai greu sã ia cuvântul, decât îi e în competitie. „Sunt momente de depãsiri fizice si psihice în timpul întrecerii. Îti depãsesti limitele umane, iar traseul este mailung cu 200 de km în aer. Înseamnã 400  de km si pe pãmânt. Nu mã tem de nimeni si îmi voi vedea de strategia mea si de cursa mea. Anul trecut am zburat 900 de km si am alergat aproape 1.000 de km pânã la Monte Carlo. Depind de vreme si anul acesta vreau sã fiu pe locul I. Am luat pânã acum de douã ori locul II si asta mã motiveazã mult acum sã ajung pe primul loc. Poate unii vor sã ajungã la final, dar motivatia mea e sã depãsesc acel loc II”, a declarat înainte de plecarea în cursã, Toma Coconea.

4-2La întoarcere el a promis cã se ocupa de o scoalã de zbor,aici în Parâng,iar administratia localã chiar a promis cã îl va sprijini. Asta pentru cã are peste 20 de ani de zbor si asa a ajuns sã spunã cã Parângul e casa lui. „Zbor de 23 de ani, din 1991. Am învãtat aici în Parâng, la mine acasã. Niste francezi au venit atunci în Parâng si atunci a început totul. În 1992 a fost aici prima scoalã de parapantã din România, aici în Parâng si probabil cã multi nu stiu. Acum eu vreau sã reiau traditia si sã fac aici cea mai mare scoalã din România”, a promis Tomi Coconea.

Toma Coconea este pe lista celor 31 de atleti, din 21 de tãri care au fost selectati sã participle la Red Bull X-Alpss, una dintre cele mai dificile competitii din lume. Startul în cursa de 900 kilometri prin Alpi, de la Salzburg la Monaco, se va da pe 7 iulie 2013, iar traseul poate fi parcurs doar pe jos sau în zbor, cu parapanta. Sportivul român nu a ratat nicio editie din istoria de 10 ani a competitiei Red Bull X-Alps si a reusit sã termine de douã ori pe locul secund.

4-3Toma Coconea, considerat ca favorit la un loc pe podium, va avea o concurentã acerbã în 2013. Pe lista de start se aflã, în premierã, si nepalezul Babu Sunuwar care, la 29 de ani, are deja patru urcãri pe Everest, dar si australianul Lloyd Pennicuik, un proprietar al unei mine de aur în Australia. Elvetianul Christian Maurer va fi si el pe lista de start pentru a-si apãra titlul. Pentru Toma Coconea aceasta va fi a sasea participare la Red Bull X-Alps.

Diana Mitrache