7Lucrãri întârziate din cauza contestatarilor. Administratia localã din Vulcan împreunã cu Consiliul Judetean Hunedoara au demarat în urmã cu câtiva ani un proiect prin care drumul Dealul Babii – Merisor sã fie transformat în drum judetean. Pânã acum, nu s-au realizat lucrãri importante din cauza contestatarilor, însã reprezentantii administratiei locale din Vulcan au în plan realizarea unui kilometru de drum anul acesta.

”Drumul de Dealu Babii este un drum foarte important pentru cã el face legãtura Vulcan-Merisor, este drumul postalioanelor si al lui Mihai Viteazu. Acum câtiva ani s-a atacat acest proiect si se lucreazã la drum de la Merisor spre Vulcan dar si noi am început acest drum aici la noi pentru cã am mai obtinut fonduri dintr-un proiect pentru canalizare si apã si de aceea s-au mai întârziat lucrãrile de asfaltare dar avem prevãzut pentru acest an aproximativ 1 kilomentru de drum pe care sã-l asfaltãm de la poarta doi a minei Vulcan si pânã la scoalã din Dealu Babii. Extravilanul revine Consiliului Judetean si este licitata lucrarea, o firmã din Deva a câstigat aceastã lucrare si se vor apuca de lucru. Este un program care se va derula pe o perioadã de trei ani de zile si sperãm cã se va finaliza atunci si vom putea vorbi aici de un drum judetean cu scãderea kilometrilor de la Vulcan la Deva cu aproximativ 28 de kilometri”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Edilii din Vulcan sperã ca în acest an vor recupera timpul pierdut

”Cum se va termina lucrarea de canalizare, în acest an avem si noi deja licitata lucrarea si se va asfalta imediat cum va fi gata de compactat zona respectivã. Din pãcate am pierdut un an din cauza canalizãrii dar sperãm cã vom recupera toate aceste întârzieri. Este foarte important pentru cã deterioreazã si casele care sunt de o parte si alta a acestui drum”, a mai spus edilul.

7-1Este vorba de DRUPO din Cãlan care si-a adjudecat contractul la suma de 418.171 lei, fãrã TVA. Contractul prevedere executia unor lucrãri de modernizare la tronsonul de drum care face legãtura între Vulcan si Dealu Babii. Drumul intra în categoria celor judetene. DJ 666 este cunoscut si sub denumirea “Drumul Postalioanelor” sau “Drumul Dracului”.

De mai bine de 10 ani s-a adus în discutie moder-nizarea DJ 666 ( Merisor – Vulcan), aspect stipulat si în “Strategia de dezvoltare socio–economica a Bazinului carbonifer al Vãii Jiului” aprobatã prin H.G. nr. 646/2002. În anul 2003 a fost elaborat si Planul de Amenajare al Teritoriului Zonal Valea Jiului în care era prevãzutã modernizarea acestuia.

Anul trecut CJ Hunedoara a scos proiectul de reabilitare si modernizare a DJ 666 (km 1+010-km 5+010) la licitatie, iar  licitatia a fost adjudecata de SC Viva Construct SRL, cu sediul în Deva, la valoarea de 3.048.702 lei fãrã TVA, cu mult sub costul estimat initial de  6.906.922 lei fãrã TVA.

Istoria existentei drumului Dealul Babii-Merisor se pierde în antichitate. Acest drum  a fost unul de importantã majorã  între Transilvania si Oltenia, alãturi de cel de pe Valea Oltului. În perioada medievalã drumul era folosit intens pentru negot, aspect evidentiat si de realizarea Turnului de vama de la Crivadia (în continuarea acestui drum), prin prelungirea sã peste pasul Vulcan spre Oltenia. Odatã cu realizarea cãii ferate Simeria-Subcetate-Merisor-Banita-Petrosani, în 1870, drumul si-a pierdut însã din importantã.

Odatã modernizat drumul Dealul Babii-Merisor va reprezenta cu sigurantã o alternativã  pe axa de comunicatie Valea Jiului-Tara Hategului, dat fiind faptul cã distanta se va scurta cu circa 16 kilometri. Totodatã, potrivit documentelor, aceastã rutã mai scurtã va facilita accesarea amenajãrilor turistice, în perioada de iarnã, din Strajã si Pasul Vulcan si va stimula amenajarea de pensiuni agroturistice în zonele Rãchitã, Ruseti, Dealul Babii.

Monika BACIU