Redeschiderea minelor s-a dorit neapãrat dezbãtutã în sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta fortând lucrurile. Asta pentru cã invetitorii stau la poarta României pentru Remin Baia Mare, iar la rând stã China, pentru huila de Valea Jiului. Importul de cãrbune al Chinei a crescut la 250 milioane tone si este în crestere, conform Wood Mackenzie.
De ceva vreme încoace, guvernantii, respectiv mistrul Economiei, Varujan Vosganian, vorbeste periodic de redeschiderea unor mine, neferoase, care sã creeze noi locuri de muncã, dar si pentru cã potetiali investitori si-au arãtat interesul… Doar cã nu existã cadru legislativ, legea minelor nu prevede acest lucru. Ca urmare, respectiva lege trebuie modificatã, iar de aici o seamã de alte acte normative trebuie sã o facã aplicabilã. Si cum românului îi este specific a aseza carul înaintea boilor, lucrurile s-au miscat!
Proiectul unui act normativ privind redeschiderea minelor, promovat de Ministerul Economiei, a fost inclus, în primã lecturã, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de sãptãmâna trecutã, premierul Victor Ponta fortând lucrurile, pentru cã respectivul proiect nu avea avizele necesare.
“Nu are încã toate avizele, însã tocmai cã se întârzia foarte mult am cerut sã fie pus pe ordinea de zi a sedintei de Guvern si sã nu mai pierdem timpul cu atât de multe avize”, a afirmat Ponta. El a subliniat cã proiectul actului normativ va trebui lansat în dezbatere publicã si trimis ulterior Parlamentului, care sã ia cât mai rapid o decizie.
“E vorba de locuri de muncã, pe care trebuie sã le creãm si de potentialul natural al României (…)”, a spus premierul Ponta. Pentru cã un investitor stã cu banii la poarta noastrã, respectiv a companiei Remin Baia Mare, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara la începutul lunii mai cã reluarea activitãtii miniere nu ar fi posibilã fãrã modificarea Legii minelor, un nou proiect de act normativ ce va fi elaborat de autoritãti urmând sã prevadã reluarea activitãtii pentru toate minele închise. Noroc cu investitorul în cauzã, datoritã cãruia se deschid portile tuturor minelor, inclusiv celor din huilã de care sunt interesati chinezii.
Se stie cã minele chinezilor desi produc peste un miliard de tone de huilã, în 2012 China a importat aproximativ 250 milioane tone cãrbune, cu mai mult de un sfert peste cantitatea anului precedent, iar importurile sunt în crestere continuã.
Nu degeaba guvernul Ponta curteazã China, iar China ne cam vrea.
Pentru cã indiferent de se întâmplã cu productia si cu consumul de cãrbune în Europa, cererea de energie tot mai mare din Asia, si în special din China, va asigura cresterea productiei de cãrbune în urmãtoarele decenii. Cererea de energie în China se va tripla pânã în 2030, ca urmare a populatiei în crestere si a exploziei clasei mijlocii, precizeazã grupul de cercetare energeticã Wood Mackenzie. China alocã sume mari de bani pentru crearea de surse de energii regenerabile cum lumea nu a mai vãzut: planul este de a construi capacitatea eolianã a Germaniei, de exemplu, la o putere de 10 ori mai mare. Chiar si asa, statul chinez nu va fi capabil sã tinã pasul cu cererea, ceea ce înseamnã cã sursa principalã va fi reprezentatã de combustibilii fosili. Dintre acestia, cãrbunele este cel mai avantajos, asta deoarece este mai usor si mai ieftin de extras si de transportat, comparativ cu petrolul sau gazul.
Cu tot ”scandalul” închiderii minelor în Europa, anul trecut, cãrbunele a fost forma de energie cu cea mai mare crestere din lume, dupã cea regenerabilã, potrivit BBC.
Ileana Firtulescu