Apartinãtorii unei femei din Petrosani care a avut nesansa sã se îmbolnãveascã de o cumplitã afectiune au aflat pe pielea lor ce înseamnã umilinta atunci când nu îti ceri altceva decât un drept legal. Au intentionat doar sã schimbe gradul de handicap al femeii, pentru a beneficia de însotitor, dar li s-a spus cã „este prea devreme”.
Soarta a fãcut ca, la numai o zi dupã ce medicul în cauzã sã refuze – verbal – revizuirea dosarului, pacienta sã moarã, viata demonstrând cât se poate de cinic cã boala chiar se agravase!
E grav când te joi de-a Dumnezeu, când tai si spânzuri doar din plãcerea de a demonstra – probabil – cine „face cãrtile”! Asa a pãrut, cel putin, medicul care, sãptãmâna trecutã s-a aflat la Petrosani pentru evaluarea si reevaluarea persoanelor cu handicap. La el au fost si apartinãtorii Aureliei Szasz, de 62 de ani, care a avut nesansa sã se îmbolnãveascã de o cumplitã afectiune – neoplasm col uterin – pentru care a fost încadratã, la începutul lunii aprilie a.c., în gradul 2 de handicap, fãrã însotitor. Cu o serie de alte afectiuni, chiar dacã nu la fel de grave, starea de sãnãtate a femeii s-a agravat între timp.
În plus, Aurelia Szasz a suferit, în 17 aprilie, pe lângã afectiunea de bazã si un accident vascular cerebral care a pus-o la pãmânt. Practic, nu mai putea nici mãcar sã se ridice din pat, nu putea vorbi, nu putea mânca singurã si, la recomandarea medicului, dupã externarea din spital, familia acesteia a încercat o revizuire a dosarului pentru a putea beneficia de însotitor.
Cu un dosar care cuprindea toate actele necesare, de la cele medicale doveditoare la ancheta socialã, rudele femeii s-au prezentat la comisia de reevaluare, la Petrosani. Aici au aflat cã biletul de externare din spital nu are parafa medicului specialist, asa cã dosarul le-a fost pus cât se poate de sec în brate de medicul prezent la Petrosani pe motiv cã „oricine putea sã-l scrie. Chiar si portarul” si cã, oricum „e prea devreme pentru o revizuire”, pentru cã nu trecuse încã un an de la stabilirea gradului de handicap.
Cã, pânã la urmã, ce demonstreazã cã starea de sãnãtate a pacientei s-a agravat?!
A murit fãrã sã i se facã dreptate!
Pe de altã parte, Ionela Lazãr, purtãtor de cuvânt al DGASPC Hunedoara, a explicat cã nu existã decât un termen orientativ de revizuire a dosarului, dar beneficiarul sau apartinãtorii acestuia pot oricând sã cearã schimbarea gradului de handicap, dacã considerã cã boala s-a agravat, urmând ca ulterior sã fie analizatã cererea. Si, chiar în cazul unui refuz scris, se poate formula contestatie. Cât priveste parafa medicului specialist, aceasta este absolut necesarã conform legislatiei, dar se puteau gãsi si alte variante de explicare a acestui aspect, ce putea fi remediat chiar si în aceeasi zi, pânã la urmã, credem noi! Viata si-a demonstrat cinismul si, dacã medicul în cauzã si-a arãtat probabil scepticismul în privinta agravãrii stãrii de sãnãtate a Aureliei Szasz, „demonstratia” a venit mai repede decât si-ar fi dorit oricine. Dupã numai o zi, femeia s-a stins, iar duminicã a fost îngropatã. Chiar dacã pentru aceasta nu se mai poate face nimic, am decis, totusi, sã relatãm acest caz pentru a-i ajuta, poate, pe alti bolnavi aflati într-o situatie similarã.
Carmen Cosman