Zeci de tineri iau cu asalt Defileul Jiului pentru a practica sporturi extreme începând cu rafting si pânã la întreceri de escaladã.
Sezonul de rafting pe Jiu a fost deschis anul acesta mai târziu din cauza vremii capricioase din aprilie, însã luna aceasta a adus vesti bune pentru pasionatii acestui sport. De douã week-end-uri încoace, temerarii îsi lanseazã bãrcile în apele învolburate ale Jiului. Fiecare sfârsit de sãptãmânã este un bun prilej pentru zeci de tineri, în special din Bucuresti, Deva, Cluj ori Timisoara, de a încerca senzatii tari pe unul din cele mai sãlbatice râuri din România. Pasionatii de rafting iau la propriu cu asalt râul Jiu, segmentul învolburat dintre Polatiste-Petrosani si pânã la Lainici- Gorj, iar amatorii de senzatii tari se bucurã pe o distantã de circa 25 de kilometri de un nivel crescut de adrenalinã. Spun cã o turã prin sicanele dintre versantii defileului nu poate fi comparatã cu nimic altceva. Acest sport este la îndemâna oricui si costurile nu sunt exagerate. „Nu mai ai nevoie de nimic pentru cã dupã o turã te îmbeti de la atâta adrenalinã”, spune Florin, amator de rafting. Turistii au posibilitatea de a face coborâre în paralel cu 2 bãrci, se pot organiza întreceri, bãtãlii navale si recuperãri de obiecte din apã, dar si rafting nocturn. Amatorii primesc echipament performant, instructori specializati astfel încât viata sã nu le fie pusã în pericol. Defileul Jiului este considerat de cunoscãtori drept cea mai potrivitã zonã din tarã unde se poate practica raftingul. Râul Jiu învolburat, cu zeci de cascade, este un punct de atractie pentru turistii aflati în cãutarea unui surplus de adrenalinã, dar si al spiritului de echipã fãrã de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibilã. Defileul are cel mai ridicat grad de dificultate din România în ceea ce priveste practicarea acestui sport iar pe traseul de 25 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la orã, iar adâncimea variazã de la 15 metri pânã la câtiva zeci de centimetri, acolo unde râul este mai lat. doritorii trebuie sã aibã cel putin 18 ani, în caz contrar fiind obligatoriu ca minorii sã fie însotiti de pãrintii, ei fiind cei care îsi asumã responsabilitatea pentru excursie.
Destinatie pentru o varã plinã de aventurã
Parcul National Defileul Jiului impresioneazã prin sãlbãticia si frumusetea extraordinarã a locurilor ori prin uimitoarea bogãtie a florei si faunei sãlbatice. Una dintre frumusetile care meritã vãzute aici, este simplul fapt cã, de la Livezeni pânã la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, râul Jiul si-a facut cel mai sãlbatic defileu din România. Specialistii în geologie au spus cã aceastã sãlbãticie se datoreazã structurii geologice, reprezentatã de roci foarte rezistente, precum cuartite, amfibolite, calcare cristaline ce dezvoltã si mentin pereti, tancuri, jgheaburi. Astãzi Bumbesti-Jiu Livezeni este sectorul de cale feratã cu cele mai multe tuneluri aflate într-un defileu din tara noastrã, 43. Constructia cãii ferate din Defileul Jiului a început în anul 1924, dar a fost de mai multe ori opritã, astfel cã, pânã în anul 1937 nu a înaintat decât 4 km. Dupã 1948 lucrãrile au început si s-au finalizat în acelasi an. Pentru a strãbate cei 33 km ai defileului a fost necesarã constructia a 43 tuneluri, 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2, 5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane metri pãtrati de terasamente.
Maximilian Gânju