Turistii sunt invitati la Festivalul Narciselor

9Mii de narcise sãlbatice pot fi admirate pânã spre finalul lui iunie într-o rezervatie de pe raza localitãtii Sãlasu de Sus. Peisajul unic oferit de poiana cu narcise de la poalele Retezatului este prilej de festival pentru locuitorii satelor din zone, iar acest an, chiar dacã au bani putini, edilii localitãtiis-au pregãtit pentru a continua traditia. „Festivalul are loc în zilele de 18 – 19 mai.

O sã avem artisti doar din judetul Hunedoara. Eu chiar acum mã întorc de la Culturã de la Deva, am fãcut afisul festivalului si mai sunt câteva amãnunte pe care o sã le stiu mâine –vineri. Festivalul are loc pentru cã vrem sã promovãm zona”, a declarat, Sorin Marica, primarul comunei Sãlasu de Sus. Pentru cã bugetul comunei este mic, alesii au decis sã aloce suma de 15 mii de lei pentru manifestare, bani cu care vor ajunge pentru cele douã zile de festival crede edilul sef.

Festivalului Narciselor se tine an de an în luna mai, iar poiana în care florile sãlbatice acapareazã câteva hectare are si ea o poveste interesantã pentru orice turist. Se întinde pe o suprafatã de aproximativ 20 de hectare între localitãtile Sãlasu de Sus si Nucsoara, în apropierea Parcului National Retezat si este o „insulã preistoricã“, în care cresc plante care au rezistat încã din perioada glaciarã, când toatã zona era o imensã taiga, aproape la fel cum este astãzi Siberia. Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un „regal“, cel al narciselor. Aparitia florilor în insula de la poalele Retezatului, în perioada în care n-ar mai trebui sã înfloreascã, este explicatã de specialisti prin faptul cã printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Muntii Retezat care „au efect de frigider si rãcesc locul“. Astfel aici s-a pãstrat o insulã cu un climat rece si umed unde pot fi observate vietãti extrem de interesante. Odatã cu aparitia narciselor, în poianã se „trezeste la viatã“ si fluturele Grilaj. Acesta nu trãieste decât câteva zile. Bãtrânii povestesc cã acest fluture îi cãlãuzeste pe cei morti în „Lumea de apoi“. Un alt fluture care este întâlnit în Poiana Narciselor de la poalele Retezatului, Albãstrita, are o poveste la fel de interesantã. Despre Albãstritã se spune cã îsi hipnotizeazã victimele, mai exact furnicile, pe care le ademeneste cu niste sunete speciale, apoi secretã o substantã hipnotizantã. Tinta Albãstritei nu sunt furnicile, ci musuroiul lor. Odatã

hipnotizate, furnicile duc Albãstrita în musuroi, unde fluturele gãseste cãldurã, adãpost si hranã suficientã fãrã a depune niciun efort. În timpul festivalului li se permite turistilor si invitatilor sã culeagã câte o narcisã pentru a avea o amintire din acel loc.

Maximilian Gânju