În timp ce activitatea minierã se tot restrânge, iar viitorul industriei extractive nu e tocmai roz, edilii din Petrila vor sã dezvolte turismul. Atât cel de iarnã, dar si cel de varã, pentru cã zona este mai mult decât ofertantã.
O nouã statiune de iarnã prinde contur, la Petrila, unde un investitor privat, care a dezvoltat deja o statiune în Sureanu, pe partea judetului Alba, vrea sã se extindã si pe versantul hunedorean.
Edilii din Petrila sunt în discutii avansate cu acest investitor, iar în luna mai vor organiza o dezbatere publicã pe acest subiect. „Eu consider cã este o problemã foarte importantã. Noi anul trecut am încheiat un contract de asociere cu investitorii care au realizat domeniul schiabil de la Sureanu. S-au demarat demersuri pentru modificarea si completarea Legii 526 pentru cuprinderea în anexe si a domeniului schiabil spre Petrila, adicã partea spre Sureanu, si avem documentatia depusã la minister, dar, din pãcate treburile merg foarte greoi. Am organizat aceastã dezbatere publicã pentru ca cetãtenii sã cunoascã ce prevede proiectul si pentru a-i consulta cu privire la acest lucru”, a declarat primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel.
Solicitarea de asociere a venit chiar de la ei care au amenajat domeniul schiabil din Muntii Sureanu, care le-au propus edililor din Petrila sã devinã parteneri, în vederea extinderii domeniului schiabil. Contractul dintre pãrti prevede amenajarea a patru pârtii de schi, montarea unui telescaun care este deja dus în Vârful Sureanu, iar la baza pârtiilor construirea unei locatii hoteliere.
În aceastã asociere, Primãria Petrila vine cu terenul aferent realizãrii pârtiilor de schi si se va ocupa de constructia locatiei hoteliere. De precizat cã în statiunea situatã la 2000 de metri altitudine se va putea ajunge direct cu masina. Existã un drum pietruit, de 18 kilometrã lungime, si mai sunt 5 kilometri pânã la intrarea in domeniul schiabil, dar aceastã cale de acces va fi amenajatã de investitor, conform contractului. Noua statiune, pe partea judetului Hunedoara, se va întinde pe o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate. Iar acest lucru va duce si la crearea de locuri de muncã.
Turism de varã la Petrila
Nu numai sporturile de iarnã îi preocupã pe edili. Acestia se gândesc si la turismul de varã, pentru cã zona este ofertantã. „S-ar putea dezvolta si turismul de varã. În zona Dobraia existã acel platou de peste 250 de hectare, sunt o multime de trasee turistice care pot fi vizitate, sunt Cheile Jietului, Cheile Tãii, este zona spre Cimpa – Voievodu. Avem potential turistic foarte bun, dar, din pãcate lipsa fondurilor ne tine pe loc”,a precizat primarul Ilie Pãducel. El spune, încã, cã, din acets motiv, cei care doresc sã investeascã în dezvoltarea si promovarea zonei vor fi sprijiniti de
administratia publicã.
Carmen Cosman