ITM Hunedoara a sancționat un patron de restaurant, după ce au constatat că oamenii munceau suplimentar, fără să fie plătiți și chiar pe salarii mici. Campania de verificare a durat 3 zile și au fost efectuate 31 de controale în domeniul relațiilor de muncă din acest sector.
Inspectorii care au făcut controlul au aplicat un număr total de 14 sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă de 300 de lei. „Cele mai multe deficiențe au fost la durata timpului de muncă și munca suplimentară. Contractele au fost întocmite legal și se regăsesc în aplicația Revisal, cel puțin în cazul restaurantelor verificate. Dar am găsit probleme cu repaosul săptămânal, cu stabilirea și acordarea drepturilor salariale, aici fiind și singura amendă în valoare de 300 de lei, pentru neasigurarea salariului minim pe economie, în plată”, a spus inspectorul șef Florin Bozdog, șeful ITM Hunedoara.
Inspectorii ITM spun că nu au găsit grave abateri, motiv pentru care au stipulat doar măsuri care să fie îndeplinite în perioada următoare. Aceste controale au ca scop creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă, ori diminuarea consecințelor sociale și economice negative.

Diana Mitrache

foto ilustrativa