Absolvenții de liceu sau facultate din promoția 2024 au posibilitatea să primească o indemnizație lunară de șomaj în valoare de 330 de lei pentru o perioadă de 6 luni, conform unei comunicări emise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Această facilitate se aplică celor care se înregistrează la Ocuparea Forțelor de Muncă în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor.
Definiția unui absolvent se referă la orice persoană care a obținut o diplomă sau certificat de studii conform reglementărilor în vigoare, indiferent dacă a absolvit o instituție de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, fie că aceasta este publică sau privată, autorizată sau acreditată legal.
Începând cu 1 martie, valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) a fost majorată la 660 de lei, ceea ce determină ca indemnizația lunară de șomaj să fie de 330 de lei. Este important de menționat că persoanele care refuză un loc de muncă corespunzător pregătirii lor sau nu participă la programele de stimulare a ocupării și formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă nu sunt eligibile pentru această indemnizație.
Absolvenții care se angajează cu normă întreagă pentru cel puțin un an pot beneficia de o primă de inserție în valoare de 1.980 de lei.
ANOFM precizează că pentru a fi eligibili pentru indemnizația de șomaj, absolvenții trebuie să se îndeplinească următoarele condiții:
Să fie absolvenți ai unei instituții de învățământ sau ai unei școli speciale pentru persoane cu handicap, având cel puțin 16 ani, și să nu fie încadrați în muncă corespunzătoare pregătirii profesionale în termen de 60 de zile de la absolvire.
Să se înregistreze în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sau ale unui furnizor acreditat pentru căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.
Procesul de înregistrare pentru indemnizația de șomaj trebuie realizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de 60 de zile, iar indemnizația este acordată retroactiv de la această dată și pentru o perioadă de 6 luni. Refuzul unui loc de muncă adecvat sau neparticiparea la programele de formare profesională poate duce la pierderea dreptului la indemnizație. De asemenea, absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care au promovat concursul național de rezidențiat nu sunt eligibili pentru indemnizația de șomaj.
Monika BACIU