A urmat liceul la Vulcan, dar a intrat cu bursă de studii la Harvard. Este vorba despre Amira Abugararah, tânăra care ne-a dat o lecție despre cum văd adolescenții lumea de azi. Suntem în campanie electorală, iar tineri ca ea vor face școală în domeniu. Amira promite că se va întoarce aici, ca să schimbe ceva.
Zeci de nume importante se regăsesc pe listele de la Harvard, iar printre acești absolvenți va fi, cu siguranță, și Amira.
Ea este cea care va urma studii în domeniul politicii și ne-a și spus acum, în plină campanie electorală, cum vede ea politica și cui ar trebui să se raporteze politicienii.
„Ar trebui să își încurajeze cetățenii să iasă la vot, pentru că noi avem o problemă foarte mare. Oamenii nu ies la vot, iar anul acesta o să fie 1 milion de tineri, care o să poată vota pentru prima oară și este foarte important să încurajăm pe toată lumea să voteze, indiferent cu cine votează. Mie mi se pare că lucrurile se mișcă, dar se mișcă mai încet decât am spera noi”, a spus Amira Abugararah, studentă admisă la Harvard, care a urmat ultimul an de liceu în SUA.
Amira știe că se va întoarce în țară, după ce va studia în domenii legate de politică și guvernare și crede și în potențialul României.
„Noi suntem o țară cu foarte mare potențial și, dacă ar fi oameni care să își dorească să facă o schimbare și ar veni oameni implicați, care nu se lasă doborâți de corupția din țară și de persoanele care au fost dintotdeauna în politică, eu cred că putem transforma țara asta în ceva mult mai bun. Noi avem, însă, o problemă foarte mare pe partea de informare. Oamenii nu prea au acces de informație și de asta avem probleme”, a spus Amira, atunci când am întrebat-o ce ar ar vrea să facă ea, după absolvirea universității de prestigiu.
Tânăra ce tocmai a intrat la Harvard cu bursă se gândește chiar să își facă un blog, pentru că mulți tineri nu știu cum să ajungă în astfel de universități și nici ce trebuie să facă pentru asta.
Amira a fost în echipa de karate Panterele Negre, a făcut voluntariat la Crucea Roșie, ori a fost președinta Consiliului Județean al Elevilor din Hunedoara, iar toate astea au contat la admitere. „Ei, mai mult, se concentrează pe cei ai făcut tu în afara școlii și pe potențialul tău de a face mia multe în carieră, pe lângă ceea ce faci la școală. A contat voluntariatul, au contat activitățile extrașcolare, premiile pe care le-am avut și, în general, a fost o aplicație holistică la care cei de la Harvard au luat totul în considerare și nu doar notele”, a explicat Amira.
Tânăra a făcut un an la un liceu din America și a vizitat universitatea Harvard. Dar a știut dinnainte de a fi admisă, că asta vrea și, ca atare a conchis că Harvard este un loc în care oricine poate ajunge, cu ambiție, curaj și muncă.
În topul „Times Higher Education”, Universitatea Harvard era considerată a doua universitate din lume ca performanțe.
75 de laureați ai Premiului Nobel sunt asociați, într-un fel sau altul, cu această universitate. Din 1974, 19 câștigători ai Premiului Nobel și 15 laureați ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate. În prezent, universitatea Harvard are un buget mai mare decât orice altă instituție de învățământ din lume.
Diana Mitrache