Au ajuns la etapa națională a olimpiadelor de informatică, pentru că au știut să creeze fie programe utilitare perfecte, fie au realizat filme adresate generației lor, ori au proiectat roboți care știu să îi ajute. Vorbim despre tineri de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, tineri cu care toată lumea se mândrește pentru performanțele lor.
În afara orelor de curs, mai mulți tineri vin la clubul de robotică, învață să construiască și să programeze roboți, așa încât au devenit cei mai buni. Unul dintre ei este și Patrik. „Eu am câștigat premiul la categoria de roboți. Mă bucur că am ajuns la faza națională. Am fost singur în echipă și am și programat și construit robotul”, mi-a explicat, printre multe date tehnice, pe care le înțeleg doar specialiștii ca el, Ciobanu Alexio Patrik, elev al Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.
Așa a ajuns la națională și echipa Darius Marin și Bogdan Darius. Cei doi au făcut un site web, de pe care să poți face o rezervare la un restaurant, on-line. Ei au participat la secțiunea utilitară. „Eu asta aș vrea să fac și pe viitor. Sunt pasionat de calculatoare și aceasta a fost o ocazie specială, în care am putut să văd dacă am calități pentru domeniul acesta”, a spus Marin Darius, în timp ce coechipierul său mi-a dat date tehnice despre concepția acestui site.
Toți sunt elevi în clasa a IX-a de liceu, așa că munca lor a fost pe deplin răsplătită cu o astfel de calificare la națională.
Un alt grup de tineri de aici au creat un film. Ei au vrut să arate problemele ce implică acum noua generație legate de consumul de droguri. „Am făcut un videoclip pe partea de multimedia în care am arătat cum afectează consumul de droguri, tinerii. Am făcut scenariul împreună cu colegii mei și am filmat cadre prin Petroșani”, a spus Mihai Bâra.
„Am participat cu 7 echipe și am obținut 3 locuri naționale, adică ne-am calificat la națională, la Multimedia, Pagini web și Roboți. Am obținut la soft utilitar locul II și III și o mențiune, de asemenea, la roboți. Am avut 7 echipe și am obținut 6 premii”, a spus și Marilena Sabina Dojcsar, profesoara de informatică.
Toți vor merge la etapa națională și vor să dovedească faptul că sunt pricepuți. Cei mai mulți lucrează individual și studiază informatica și aplicațiile ei. Sunt copii pentru care programa școlară nu s-a adaptat la un astfel de nivel, dar autodidacți și ambițioși. „Acești copii sunt coordonați și de la școală, dar există acea educație nonformală, unde ei practic, învață singuri de pe tot felul de tutoriale de pe internet și iată că au reușit să recupere, lucru extraordinar”, a conchis Alexandru Lăutaru, director Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani.

Diana Mitrache