În 13 mai s-a sărbătorit Ziua Dorului.
Am vorbit și noi cu tinerii ca să aflăm ce cred ei că este dorul – un cuvânt aflat pe lista celor intraductibile din limba română.
Așa că ne-am ales și cu recitarea poeziei „Mai am un singur dor” – versuri emblematice acestei sărbători.
România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Dorului în 13 mai 2015, iar iniţiativa le-a aparţinut membrilor trupei Vunk, care au vrut să dedice această zi tuturor celor care se simt departe de ţară sau de cei dragi.
Noi am exemplificat-o cu o poezie: „Mai am un singur dor” de Mihai Eminescu.
Dar dorul nu e decât emoție, un sentiment adesea trăit de oricine.
„Prin dor eu înțeleg un sentiment care mă duce cu gândul la persoanele care poate nu mai sunt lângă mine, ori care sunt departe de mine. E pur și simplu un sentiment. Nu știu să îl explic, dar am anumite persoane de care îmi e tare dor”, ne-a spus o adolescentă.
„Știu că se manifestă diferit la fiecare persoană și, în general, depinde de cine îți e dor”, a adăugat o alta.
„Poți fi atașat la fel de mult, cum ești de persoane, și de un anumit timp, în care te simțeai bine”, a explicat un alt elev.
„Nu știu, eu mă gândesc la un sentiment. Nu pot defini dorul”, a fost concluzia unui tânăr.
„Când aud cuvântul DOR mă gândesc la un fel de durere, referitor la iubirea pe care nu mai poți manifesta în mod direct. Bate la ușile inimii destul de puternic, vrând să caute locul, sau persoana, sau amintirea de care s-a legat”, a încercat să găsească o explicație, o elevă de liceu.
Ziua Dorului este un îndemn de a ne muta atenția pe lucrurile frumoase, pe ceea ce iubim la cineva. Iar cuvântul dor îl găsim doar în limba română.
„Cuvântul dor își are originea în limba latină și a fost regăsit și în alte limbi de origine latină, dar nu cu aceeași semnificație. La sfârșitul secolului XX, UNESCO a scos un dicționar în care a inclus cuvinte care nu se pot traduce în alte limbi, iar în acest dicționar a inclus DOR, doină și colindă”, a spus Elena Humel, profesoară de limba română la Colegiul Mihai Eminescu din Petroșani.
Oamenii pot exprima mai multe tipuri de dor: dorul provenit din atașament, dorul din cauze romantice, ori dorul de țară.
Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt: DOR

Diana Mitrache