Deputatul hunedorean Monica Iacob Ridzi cere Premierului sprijin pentru a salva orasul Aninoasa, care se aflã într-o situatie unicã în România. Asta în conditiile în care angajatii au fost sfãtuiti sã lucreze gratis sau sã plece.

În scrisoarea adresatã primului ministru Victor Ponta, Monica Iacob Ridzi sustine cã Guvernul Ponta are datoria moralã de a salva orasul Aninoasa de la dezastru. „Mã adresez dumneavoastrã pentru a vã aduce la cunostintã situatia dramaticã a locuitorilor din orasul Aninoasa (jud. Hunedoara), una din localitãtile colegiului pe care-l reprezint în Parlamentul României. În prezent, din cauza datoriilor foarte mari ale administratiei publice locale, orasul Aninoasa se aflã în pragul falimentului financiar, având datorii mult mai mari decât întregul buget local al localitãtii. Sansa acestei comunitãti de a reveni pe linia de plutire stã doar într-un sprijin venit din partea dumneavoastrã. Un sprijin pe care, îndrãznesc sã cred cã aveti toate motivele, legale si morale sã-l acordati acestor oameni”, scrie Monica Iacob Ridzi în scrisoarea adresatã premierului.

3_1Deputata de Valea Jiului, în a cãrei circumscriptie se aflã orasul cel mai nãpãstuit al României, îi face sefului guvernului o analizã a situatiei actuale si îi cere clementã. „Pentru a întelege mai exact cum stau lucrurile, va rog sã-mi permiteti sã vã aduc în atentie câteva argumente ce tin de istoria recentã a acestei comunitãti. La fel ca multe alte comunitãti din Valea Jiului, orasul Aninoasa s-a dezvoltat ca localitate minierã, exploatarea de cãrbune din localitate fiind singura activitate economicã semnificativã din oras si, implicit, principala sursã de venituri la bugetul local. Cu argumentul unui buget local solid, autoritãtile locale din Aninoasa au demarat, dupã 1990, o serie de lucrãri de reabilitare si modernizare a orasului. Din pãcate, în perioada anilor 2000-2004 (când Partidul Social Democrat se afla, cum bine stiti, la guvernare), odatã cu declinul activitãtii miniere din Valea Jiului, multe primãrii au avut probleme din cauza faptului cã impozitele si taxele locale nu au mai fost achitate cãtre acestea de cãtre compania minierã. Pentru a face fatã situatiei si pentru a-si putea achita facturile cãtre executantii lucrãrilor de investitii angajate, autoritãtile locale au contractat, în 2007, un credit bancar.

Din nefericire, situatia s-a înrãutãtit si mai mult odatã cu punerea în aplicare, în acelasi an 2007 (când la guvernare se afla Partidul National Liberal) a deciziei luate încã din 2002 (când la guvernare se afla Partidul Social Democrat) prin semnarea unui memorandum cu FMI, decizie care s-a materializat prin închiderea exploatãrii de cãrbune de la Aninoasa.

Consecintele nu au întârziat sã aparã. Veniturile bugetului local nu doar cã s-au diminuat considerabil, dar imposibilitatea de a mai achita la scadentã facturile si ratele împrumutului bancar au dus Primãria Aninoasa spre un inevitabil blocaj economic si financiar.

Astfel, la începutul anului 2012, datoriile Primãriei Aninoasa au ajuns la valoarea de 82 miliarde de lei vechi, în conditiile în care veniturile anuale ale administratiei nu depãsesc 30 de miliarde de lei vechi, dacã sunt colectate în proportie de 100%. Tot anul 2012 a adus si închiderea singurei activitãti industriale care mai exista în Aninoasa, odatã cu restrângerea lucrãrilor de amenajare hidroenergeticã din Defileul Jiului.

Cu toate acestea, noul primar al orasului, reprezentant al PSD a reusit, prin luarea unor mãsuri dureroase, dar absolut necesare (restructurarea Primãriei cu 50%, prin concedierea personalului; reducerea consumului la iluminatul public cu 50% sau chiar prin demararea de executãri silite a proprietãtilor pentru cetãtenii care au acumulat restante la plata impozitelor si taxelor locale), sã coboare datoria publicã a orasului undeva la valoarea de 49 de miliarde de lei vechi, din care 35 de miliarde reprezintã însã valoarea împrumutului bancar, care creste de la o zi la alta, prin acumularea de dobânzi si penalitãti.

Din pãcate, domnule Prim Ministru, toate solutiile de redresare a situatiei economico-financiare a Primãriei din Aninoasa, care puteau fi adoptate în plan local, au fost epuizate. Salvarea de la un dezastru a acestei comunitãti de câteva mii de oameni stã acum doar în sprijinul dumneavoastrã”, a conchis Monica Iacob Ridzi.

Diana MITRACHE